Rejtett depresszió. Hogyan fedezzük fel?

Sokat írtak már a depresszióról, majdnem mindenki hallott már őszi-, téli-, tavaszi depresszióról, gyerekkori depresszióról, szorongásos depresszióról, stb. Amiről kevesebb szó esik, az a rejtett depresszió: a depressziónak egy súlyos formája, amit nehezebb felfedezni, mert különféle tényezők rejtik el a kéretlen szemek elől.

Először is nézzük meg közelebbről, hogy milyen árulkodó tünetei vannak a depressziónak:Ha a fenti tüneteket felfedezzük önmagunkon, akkor lehetséges, hogy depresszióról van szó. Viszont, ha a tünetek nagyon gyengén jelentkeznek, valamint rövid ideig tartanak, az is lehet, hogy csak egy rossz napunk van.A depresszió tünetei nem mindig jelentkeznek egyszerre


Az is lehetséges, hogy csak kevés tünetet észlelünk. Ha úgy érezzük, hogy az átélt tünetek megzavarják a mindennapi életünket, ilyen esetben fontos minél hamarabb segítséget kérni, mert ezek akár súlyosbodhatnak is az idő múlásával. A tünetek számától és időbeli fennmaradásuktól függően, a depressziónak lehet enyhébb vagy súlyosabb formája.

 


Történet egy rejtett depressziós férfiról


Elmondok egy történetet, ami talán segíthet megérteni a rejtett depressziót és annak okait.

Pszichológusi munkámban gyakran találkoztam olyan személyekkel, akik „nem engedték meg maguknak”, hogy megbetegedjenek, mert „nem volt erre idejük” vagy mert „sokkal fontosabb teendőik voltak”.

Egy alkalommal felhívott egy férfi, azzal a kéréssel, hogy fogadjam minél sűrgősebben. Meg is beszéltünk egy találkozót. Amikor megérkezett, egy szomorú arcú, 40-es éveiben járó férfit láttam, aki elegánsan volt öltözve. Olyan hatást keltett, mint aki meggörnyedt az élet súlya alatt, de mégis büszén hordozta a terheit, mint akinek nem szabad letenni azokat.

Megismerkedtünk. Elmesélte, hogy van egy felesége, 3 gyereke és egy vállalkozást vezet. Sokat utazott és nem volt majdnem semmi szabadideje. A felesége és a gyerekei számára fontos támaszt nyújtott, a vállalkozás alkalmazottai számára úgyszintén. Mindenki hozzá fordult, amikor döntéseket kellett meghozni. Felelősségteljesen végezte a munkáját, bármilyen sok teher volt rajta, azt mindig vitte.

Egy idő után kezdte érezni, hogy egyre fáradtabb, viszont éjszaka nem tud aludni, türelmetlen a körülötte levő emberekkel és lassan már semmi sem okozott örömet. Nem engedhette meg magának, hogy ezeken elgondolkodjon vagy kifejezze érzelmeit, hiszen egyrészt nem volt ideje rá, másrészt „egy férfi nem panaszkodhat”.

Mielőtt hozzám került, több orvosnál is megfordult gyomorpanaszokkal, szívfájdalmakkal, fejfájással. Nem értette, hogy miért betegszik le, hiszen „egész életében nem volt beteg”. Meg sem fordult a fejében, hogy a problémáinak lelki okai lehetnek.

Végül az egyik orvos javasolta, hogy keressen fel egy pszichológust, mert lehet hogy a problémák oka mélyebben van. Így talált meg engem.Miért jelenik meg a depresszió ilyen rejtett formában?


Számomra, mint szakember számára a depresszió tünetei nyilvánvalóak voltak, de az illető számára nem. Ilyenkor az érintett és a hozzátartozók annyit vesznek észre, hogy valami megváltozott, az érintett személy mintha fáradtabb lenne, nehezebben koncentrál esetleg idegesebben reagál olyasmikre, amikre azelőtt nem, gyakoribbak lesznek a fizikai fájdalmak. Gyakori eset, hogy belgyógyásznál vagy más orvosnál fordul meg többször is az illető.

Ilyenkor ha az érintett megállna egy percre és időt szánna arra, hogy elgondolkodjon azon, ami történik vele, több olyan dolgot végezne, amiben kedve telik, esetleg újabb hobbik után nézne, talán a depresszió nem is súlyosbodna, sőt, eltűnne. De épp az ilyen személyeknek „nincs idejük” magukkal foglalkozni, letenni a munkát pár órára, átadni a felelősségeket stb. Így ezek a tények mind hozzájárulnak a depresszió súlyosbodásához.

Ez a típusú depresszió gyakoribb a férfiak esetében, akik ebben a férfi-szerepben „nem engedhetik” meg maguknak, hogy napokig szomorkodjanak, kifejezzék az érzéseiket és megbeszéljék, ami bennük történik. Ezért a depresszió ingerlékenység, koncentráció zavar, agresszió vagy fizikai tünetek mögé rejtőzik és így könnyen összetéveszthető más problémákkal.


[kapcsolodo_cikkek] 

Hogyan segíthetsz magadon, ha depressziós tüneteid vannak?