Munka gyes után, családtámogatások - mi várható 2012-ben?

Milyen jogai és kötelezettségei vannak egy munkába visszatérő szülőnek? Mikor kell bejelentenie visszatérési szándékát? Jár-e neki béremelés, szabadság, végkielégítés? Kötelezhető túlórára? Kérhet részmunkaidőt? Hogyan vállalhat munkát gyes mellett? Mit nem kérdezhet meg az állásinterjún a munkáltató? Ilyen és hasonló kérdésekre kaphatnak választ a résztvevők a Tudatos Életért Egyesület és a Babafalva portál által szervezett Munka GYES után - Változások 2012 konferencián, 2012 januárjában.

- A munkába való sikeres visszatéréshez sokféle információra van szüksége egy kisgyermekes szülőnek, hogy helyes döntéseket tudjon hozni, és ki tudja használni a lehetőségeit, a neki járó kedvezményeket. Ebben igyekszünk segíteni ezzel a konferenciával, egyrészt mert a jogszabályok túl bonyolultak, másrészt mert a munkavállalók sem elég felkészültek a témában. Ami nem meglepő, hiszen az elmúlt években nagyon sok jogszabály változott meg, némelyik többször is, és 2012 elejétől újabb változások várhatóak, például a Munka Törvénykönyve és a családok védelméről szóló sarkalatos törvény is a Parlament előtt van jelenleg. – mondja Kocsisné Dr. Péterfy Hajnal, a rendezvény egyik szervezője, a Babafalva portál főszerkesztője.


A konferencián a résztvevők megismerkednek a munkaadó és a munkavállaló alapvető kötelezettségeivel és jogaival, így akár régi munkahelyre akarnak visszatérni, akár újat keresnek, tisztában lesznek a saját helyzetükkel, lehetőségeikkel. Friss információkat kapnak a családtámogatások és a családi kedvezmények változásairól, és arról is, hogy milyen kedvezményeket, könnyítéseket vehet utánuk igénybe a leendő munkaadójuk.

- A 2011-es változásokról is tartottunk egy hasonló jellegű konferenciát, amelyről nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk. Több GYES-ről visszatérő édesanya kapott konkrét segítséget, ötleteket a munkáltatójával való tárgyalásokhoz, vagy az álláskereséshez. Sajnos nagyon rossz tapasztalataink vannak arról, hogy a munkáltatók mennyire igyekeznek kihasználni a GYES-ről visszatérők tájékozatlanságát. Ezért igyekeztünk szakszerű, naprakész információkat és gyakorlatias megoldásokat összegyűjteni erre a napra, olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak, foglalkoznak ezekkel a témákkal, kérdésekkel.
– tudjuk meg Csiszér Évától, a Tudatos Életért Egyesület elnökétől.


Munka GYES után – Változások 2012 konferencia 2012. január 21.-én, szombaton, 9.30 és 13.00 óra között kerül megrendezésre Budapesten.

Bővebb információ és jelentkezés: www.szulonavigator.hu

Képek:
David Castillo Dominici / FreeDigitalPhotos.net
Ambro / FreeDigitalPhotos.net