Papírból, saját kezűleg, újrahasznosítva - 5 kreatív ötlet

Régóta áhítozol arra, hogy végre megtanulj egy kézműves technikát, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Vagy rendszeresen alkotsz, de megtanulnál valami újat is? Miért is ne próbálnád ki, hogyan lehet a papírt újrahasznosítani dekorációs célokra? Sokkal több lehetőség rejlik benne, mint azt elsőre gondolnád. A szimpla csomagoláson kívül mi mindenre jó még a papír?

1. Ékszer papírból

Igen, akár könnyed és dekoratív bizsut is készíthetsz papírból. Ugye megvannak még a karácsonyi ajándékokról leszedett csomagolópapírok? Netán régebbről? Van otthon pár többször átrágott női vagy egyéb magazin, prospektus, kozmetikai katalógus vagy egyéb színes papíráru? Nos, akkor az anyag egy része már meg is van. Már csak türelem és idő kell egy kicsi – na jó, annál picit több – és egy-két ékszer kellék, amit gyöngyös boltokban beszerezhetsz. Apró tárolók – erre is van tippem (fogj pár joghurtos flakont, vagy kis krémes tégelyt – kimosva). Egészen apró kellékekhez is lehet tárolót készíteni PET-palack csőréből. A nyaklánchoz, fülbevalóhoz papírból készült gyöngyöket akár hosszabb zsinórra felfűzve – sok-sok türelemmel – gyöngyfüggönyt is készíthetsz.

Papírmasé technikával is dogozhatsz vagy papírpépből is gyúrhatsz kerek vagy más formájú gyöngyöket.


2. Törhetetlen tál újságból, magazinból


 

A lejárt magazinok, újságok, szórólapok akár tálak, ékszertartó formájában is szolgálhatnak -  szintén többféle technikával érhetjük el a formát, de a végeredmény egy használati eszköz, ami kenyérkosárként vagy egyéb funkciókat betöltve szolgálhat és a gyerkőc vagy a kutya-macska se töri össze (arra azért vigyázzunk, hogy ne rágják meg, mert a nedvességet és a rágást már nem annyira szeretik). Újságpapírból kosarat is fonhatunk. Néhány kiegészítő kell csak: csiriz, ecset a csiriz felkenéséhez, erős – lehetőleg környezetbarát ragasztó, kartondoboz (a kosárfonáshoz jól jöhet alapnak), olló.

3. Ékszer és ajándék dobozok, ajándék szatyrok hajtogatással, dekupázzsal


Szép magazin képeket vagy szalvétákat felhasználhatunk kis dobozok beborítására is. Akár egy gyógyszeres dobozból vagy régi füzetborítóból is lehet a doboz teste, vagy kiürült bonbonos dobozból, cipős dobozból. Újságokból ajándék tasakot hajtogathatunk. Papírmasé vagy papírpép tálat is dekorálhatunk ezzel a technikával – vagy szinte bármit. A technika lényege a finom vágás és a precíz ragasztás. A ragasztás előtt néha kicsit kellősíteni, alapozni, festeni kell a felületet, hogy mutatósabb legyen, de a végeredményért megéri. Régebbi vagy feliratos szatyrokat is „átdekorálhatunk” ilyen módon ajándéktasakká – eltakarva az eredeti céges feliratot… (a kissé gyűrött példányokat is újra lehet hasznosítani, másképpen: ékszer alaphoz vagy a natúr verziókat akár papírpéphez is).4. Kisebb-nagyobb irattartók, mappák - papírból


Kallódó blokkok, számlák, kis jegyzetek, kisebb iratok, csekkek számára dekoratív tárolókat készíthetünk kartonból magunknak vagy a gyerkőcöknek ajándékba. Kötözős füzetborítót vagy dossziét is adhatunk. – avagy régi, összefirkált, kicsit nyúzott dossziékat is felfrissíthetünk.


5. Könyvjelzők, képeslapok


Sosincs elég könyvjelződ? Elhagyod? Kis összegű ajándék kell rokon gyerekeknek, távoli rokonoknak, kollegáknak, tanároknak és másoknak? Papírmerítéssel, dekupázzsal vagy bármilyen más technikával saját kezűleg készített képeslapot, könyvjelzőt, emléklapot, meghívót készíthetünk (pl. szülinapi zsúrra, bankettre stb.) Akár a szülinapi vagy más alkalomból rendezett zsúr helyszínét is dekorálhatjuk újrapapírral. Kis kártyákat is készíthetünk papírral vagy textildarabbal bevonva. Riglivel és egy madzaggal, zsinórral ellátva emlékeztető is lehet.