Mindenki függ valamitől?!

Napjainkban elszaporodtak az ún. viselkedési zavarok, mint például a monitorfüggőség, a Facebook-függőség vagy éppen az ortorexia. Szinte bármilyen viselkedést túlzásba vihetünk, egyáltalán nem is olyan nehéz átesni a ló túlsó oldalára. Hol húzódik az a bizonyos határ normális és függő között?

Az addikcióknak két típusát különböztetjük meg, az egyik a kémiai függőségek, a másik a viselkedési addikciók. A viselkedési addikciók közös jellemzője, hogy normális keretek között mindenki használja az adott eszközt vagy viselkedést, azonban a szélsőséges, illetve túlzott használat ebben az esetben is függőséget okoz, és veszélyeket rejt a személy egészségére, mentális állapotára nézve.  Egyre több és újabb viselkedési addikció jelent meg az elmúlt években, amelynek egy részét, mint betegséget már az Egészségügyi Világszervezet, a WHO is bejegyezte, illetve a különböző kezelőhelyeken is megjelentek már a segítségért folyamodó függők.

Íme a legfontosabb, legismertebb új  viselkedési addikciók:

Monitorfüggőség

Főként a kamaszokra jellemző, egyre több ilyen fiatal kerül be a kezelésbe monitorfüggő diagnózissal. A lényeg ebben az addikcióban a monitor: mindegy, milyen képernyő előtt (számítógép, laptop, tv, okostelefon stb.), de folyamatosan ott tölti el az idejét, napjának nagy részét.

A veszélye ennek a függőségnek az, hogy ha már tizenéves korban kontrollálhatatlanná válik, a függő képtelen lesz bármilyen szociális kapcsolat kialakítására. Ingerszegényé, beszűkülté válik a személyisége, az időérzéke teljesen felborul, érzelmileg elsivárosodik és teljes apátiába is eljuthat a kamasz.

Facebook-. vagy más egyéb közösségi oldal függőség

Erőteljesen jelen van már nálunk Magyarországon is: valójában a face to face, vagyis személyes kapcsolatokat váltja ki a virtuális térben való kapcsolattartás. Eldurvult formában szinte minden személyes magánéleti mozzanatait  (mikor kelt fel, mit evett stb.) megosztja a közösséggel és egész nap nyitva van az oldala. Ha esetleg el kell hagynia az oldalát, akkor pedig izgatott, feszült lesz, hogy lemarad valami fontos információról.

A veszélye abban rejlik, hogy teljesen elszakítja az egyént a valós, személyes kapcsolatoktól, időérzéke felborul, párkapcsolata tönkremehet, eltorzulhat az énképe és realitásérzéke.


Mobilfüggőség

A mobilfüggő mobilja nélkül sehová nem megy és soha nem némítja le vagy kapcsolja ki. Az ágyban is maga mellé teszi bekapcsolva. Amerikai pszichológiai kísérletek bebizonyították, hogy ha elveszik a mobiltelefont a függő tulajdonosoktól, szorongás, halálfélelem és pánikroham is jelentkezhet. Félelem az egyedülléttől, és az elszeparálódástól is a veszélyek közé sorolható.

Drunkorexia
Étkezési zavarokat (mint például anorexia vagy bulimia) is a viselkedési addikciókhoz sorolunk.  A drunkorexiában szenvedők főként nők, a vékony, szinte csontváz testű modellek rajongói.  Ezt úgy érik el, hogy egész nap nem esznek semmit, kalóriabevitelük a 0-hoz közelít, mert egész nap az estére készülnek, amikor is különböző sikkes, nőies alkoholt fogyaszthatnak, ami természetesen oldja a napközbeni felgyülemlett feszültséget, ingerlékenységet, frusztrációt és agressziót.  Az sem ritka, hogy különböző stimuláns drogokat használnak, mint pl kokain, kati, mefedron, mert ezek segítenek elnyomni az éhségérzetet.

Veszélye az alultápláltság és a különféle testi betegségek megjelenése mellett, hogy súlyos függőség alakulhat ki a kémiai szerek mellett is.

Ortorexia
Az ortorexiás kényszeresen és kizárólag csak bio és egészséges ételeket hajlandó fogyasztani.  A célja a tökéletes testi egészség elérése és megtartása, ezt egy patológiás ragaszkodással tudja megtenni. Minden más káros étel szervezetbe kerülése kemény pszichés szorongást és félelmet gerjeszt az egyénben. Veszélyessége éppen ezért testileg nincs, pszichésen azonban egy erős zavarodott énállapotot eredményez, és a függőségre jellemző sóvárgás, a visszaeséstől való félelem és szorongás jellemzi.

Exorexia
A testedzés függőjévé válókat nevezzük exorexiásoknak. Ez túlzott, naponta minimum 2-3 testedzést jelent, amihez társul a félelem az elhízástól, valamint az a törekvés, hogy szépnek és egészségesnek kell lenniük minden áron. Ezt a szélsőséges mozgással, a túlzottan kimerítő, kifulladásig tartó testedzéssel vélik elérni. Így az edzés válik az élet értelmévé, minden mást eköré szerveznek és minden mást überel ez a cselekedet. A napi edzés elmaradása pszichés elvonási tüneteket okoz, úgy mint szorongás, feszültség, ingerlékenység. A legsúlyosabb esetekben a sportolás megtervezése foglalja le minden idejét, személyes kapcsolatait és sok esetben a munkáját is elhanyagolja.Bleachorexia

Szintén egy énképpzavarból kiinduló, túlzásba vitt fogfehérítésről van szó. A bleachorexiás azt gondolja, hogy csúnya, vállalhatatlan a mosolya, visszataszító, csúnya sárga fogai miatt havonta jár fogorvoshoz, hetente végez otthoni fogfehérítést, kórosan ügyelve arra, hogy semmi olyan élelmiszer ne kerüljön a szájába, ami azt elszínezi. A túlzásba vitt törekvés, hogy ezt a nap minden órájában teljesítse, viszi el mindezt a függőség irányába.

Valójában szinte minden viselkedésünkre jellemző lehet a függőség, és nyugodtan adhatnánk nekik valamilyen exia nevet. Mégis fontos figyelni rá, hiszen a fent említett függőségeknek vannak veszélyeik és hátulütöik. Honnan tudjuk, ha valamit már betegesen, kényszeresen függő módjára csinálunk? Erre egy nagyon egyszerű gyakorlattal gyorsan választ kaphatunk. Kérdezzük meg minimum 5 ismerősünket, közeli hozzátartozónkat, hogy egy 0-10ig terjedő skálán (ahol a 0 az absztinens állapot, a 10 a totális függőség) hányasra értékelik az általunk megkérdezett viselkedést. Ha 0-3 között kapunk visszajelzést, akkor minden rendben van velünk, ha 4-6 között, akkor ideje tudatosítanunk magunkban, hogy figyelnünk kell magunkra, mert elúszhatunk ebben a dologban. A 7-10-ig kapott értékelés egyértelműen a függőségre utal és ideje kezünkbe venni az irányítást és a kontrollt.


Gelsei Bernadett
addiktológus

Képek:
Michal Marcol / FreeDigitalPhotos.net
photostock / FreeDigitalPhotos.net