Budapesti Farsang és Karnevál

Kergessük el együtt a telet! A Magyar Mezőgazdasági Múzeumba látogatók február 18-án Budapesten egyedülálló, az európai farsangi és karneváli hagyományok birodalmán át kalauzoló, különleges utazáson vehetnek részt.

A farsangi időszak vízkereszttől hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tart, amelyet már a 15. század óta a vidám lakomák, bálok, mulatságok kísértek. Néphagyományaink szerint a táncos mulatságok mellett különböző ügyességi játékokat, felvonulásokat rendeztek, de ilyenkor volt a legtöbb lakodalom is a magyar falvakban. Aki pedig pártában maradt, azt ebben az időszakban vénlánycsúfolókkal gúnyolták.

Világszerte a farsang adott és ad a mai napig alkalmat a különféle jelmezek, maszkok felöltésére. A magyar falvakban az alakoskodók leginkább ördögnek, cigányasszonynak, katonának, koldusnak, menyasszonynak, kéményseprőnek, boszorkánynak és állatoknak (kecske, ló, gólya, medve) öltöztek be.


A farsang csúcspontja a karnevál, magyar elnevezése szerint a „farsang farka". Ekkor rendezik meg a híres velencei karnevált, Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást. Velence ilyentájt egy hatalmas színpadhoz hasonló, ahol az utcák alkotják a színteret, a városlakók a színészek, s egyben a nézők is. Húshagyókedd a karnevál utolsó napja, ekkor búcsúznak el a Karnevál Hercegétől, és ahogy az első napon mindent odaadtak neki, ekkor mindent elvesznek tőle, hogy elűzzék a tél rossz szellemét. Elkísérik utolsó útjára és megsiratják. Még bíróság elé is cipelik, rákennek minden rosszat, majd a nép elvezeti a máglyához. A máglyánál az élő alak helyet cserél egy felöltöztetett szalmabábuval, amit aztán tűzre vetnek. A tűz a megtisztulást jelképezi, tűzre teszik a rosszat, és mindenki megszabadul a bűntől. Ekkor a természet végre kilép a télből és visszatér az élethez.

Hagyományteremtő szándékkal született programunkon mi sem tehetünk másként: idén az európai szokásokba bepillantva, nagy mókázással, zenével és tánccal búcsúzunk a téltől, tartson velünk Ön is!

Előadások, koncertek a múzeum épületében
11:00 Gyermekszínjátszók előadása - a Lázár Vilmos Általános Iskola „Hangya Banda" színjátszó csoportjának előadása
12:00 Különleges maskarák felvonulása a Vajdahunyadvár körül és az épületben
14:00 Bohóc Parádé
15:00 A Buborék együttes koncertje
16:00 Állatjelmezek divatbemutatója

Megelevenedő kiállítások
11:00 Vad-világ: kérdezz-felelek a „vadász-ruhás" preparátorral a preparátori munkáról és a vadászatról (helyszín: Vadászati kiállítás)
12:00 Vidám vártörténeti séta (helyszín: a Vajdahunyadvár és környéke)
13:00 Vásári forgatag a piacterén (helyszín: A magyar mezőgazdaság története a kezdetektől 1945-ig c. kiállítás)
15:00 Ismerkedj meg a lovak világával! (helyszín: A ló - Nemzeti lókiállítás)


Egész napos programok

Kukoricázz velünk a Farsangoló játszóházban!
Kézműves kuckó nem csak kicsiknek

Ismerkedj meg a hagyományokkal!


Különleges színpadi programok a múzeum épülete előtt

17:30 Langaléta Garabonciások - Gólyalábasok vonulása az udvaron
18:00 Tűz-show - A Tűzakrobaták „Lángoló leguánok" c. látványos színpadi műsora
18:45 Zenés-táncos Karneváli Gálaműsor, mely fáklyás menettel zárul


Helyszín:
Magyar Mezőgazdasági Múzeum
1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár
www.mezogazdasagimuzum.hu
www.facebook.com/mezogazdasagimuzeum


A program nyitva tartása:

Belépőjegy árak: felnőtt 1500 Ft, gyermek és nyugdíjas 750 Ft, családi (2 felnőtt és 2-3 gyermek) 3500 Ft

Bővebb információ: www.budapestikarneval.hu