Szellőzés kontra huzat

Fontos, hogy egy háznak, lakásnak megfelelő legyen a szellőzése, de ne tévesszük össze a szellőzést a huzattal: a huzatos otthon energiapazarló! Tippek a költségcsökkentésre.

Ellenőrizzük tehát, hogy nem húz-e a levegő például a nyílászáróink körül, és szigeteljük őket, ha igen.
Otthonunk huzatproblémái nem állnak meg az ablakoknál, ajtóknál: ha nem érezzük egyértelműen a huzatot a lakásban, akkor is lehetséges rejtett – és nemkívánatos – levegőszivárgás, amire fény derül, ha légzárásmérést végeztetünk!Ajánlott tennivalók

Győződjünk meg róla, hogy nem huzatosak-e a nyílászárók! Szigetelhetjük őket házilag is olcsó, könnyen beszerezhető anyagokkal (ld. öntapadós szigetelőcsík), illetve szilikoncsővel is, amit szintén felhelyezhetünk mi magunk az ablakkeretre.

Jó tudni
“Egy hatvan négyzetméteres lakás szigeteletlen ablakain, összeadva a rések keresztmetszetét egy kosárlabda átmérőjénél nagyobb keresztmetszetű nyílást kapunk. Ha ezt a rést ablakszigeteléssel egy ping-pong labda méretére csökkentjük a természetes és szükséges szellőzés megmarad, de költségeink drasztikusan csökkennek.”
(www.ablakszigeteles.org)
A nyílászárók utólagos szigetelése jelentős hőveszteségtől kíméli meg a háztartást, az éves energiafogyasztás akár 15-20%-át is megtakaríthatjuk!

Mit tehetünk még?
Átmeneti megoldásnak jó szolgálatot tesz a huzatos ajtó, ablak elé helyezett huzatfogó kígyó, amelyet mi magunk is elkészíthetünk pl. régi harisnyanadrágból!
  1. Vágjuk félbe a harisnyát, így két kígyót tudunk készíteni.
  2. Töltsük meg a harisnyaszárakat: anyagdarabok, csíkokra vágott régi takaró, sőt az újságpapír is megfelel a célnak. Tömjük meg alaposan a kígyókat, ld. a képen!
  3. Zárjuk le a kígyó száját.
  4. A fantáziánktól függően dekorálhatjuk a huzatfogókat, a kígyónk lehet pl. kutya vagy akár elefánt is nagy fülekkel és ormánnyal stb.!
Forrás:
Kislábnyom hírlevél

Kép: goldsaint / FreeDigitalPhotos.net