Hallucinogén gombák terápiás célra?

Timothy Leary, az LSD "prófétája" büszke lehetne kollégáira: miközben továbbra is világméretekben folyik bizonyos természetes drogok demonizálása, a londoni Imperial College pszichológusai szerint a hallucinogén gombák felhasználhatók terápiás célokra.

Két tanulmányt publikáltak a Proceedings of the National Academy of Sciences-ban és a British Journal of Psychiatry-ban, amelyek szerint kísérleteik azt bizonyítják, hogy a gombák csökkenteni tudják az agyi tevékenységet és segítenek megőrizni az emlékeket.

Negyven önkéntes kísérleti alanyon keresztül jöttek rá, hogy a geometrikus képek és az élénk fantázia, amelyet a pszichoaktív gombák hatása alatt álló páciensnél tapasztaltak, nem az agyi tevékenység növekedéséből származnak, mint ahogy ezt régebben gondolták, hanem ellenkezőleg, a csökkenéséből.


Hallucinogén gombák - Forrás: Wikipédia

A kísérletek azt is kimutatták, hogy az általuk alkalmazott pszilocibin hatására tisztábbakká válnak az emlékek és enyhül mind a szorongás, mind a depresszió.

Az orvostudomány szerint azonban az erről szólt adatok még nem elegendőek ahhoz, hogy hatékony terápiáról lehessen beszélni. A neurológusok elismerik, hogy a drognak vannak előnyei az agy számára, de a kísérletek mostani szakaszában csak annyi tudható, hogy szorongásoldóként hatnak. Mások lehetségesnek tartják, hogy ezek az anyagok lecsökkentik az agyi tevékenységet és jó hatással vannak arra, aki depresszióban szenved.

A pszichoaktív drogok feszültségoldó hatása régóta ismert és elmélyíteni a terápiás lehetőségeiket nagyon érdekes feladat lehet. Felhívják ugyanakkor a figyelmet arra, hogy ez nem jelentheti azt, hogy a gyógyszergyárak "könnyedén" használhatják, például, a pszilocibint és nem tehetik ezt a pszichiáterek sem, mivel mindig fennáll a függőség kialakulásának veszélye. Használata az eddigi ismeretek mellett csak néhány alkalomra szorítkozhat és mindig terapeuta felügyelete mellett.

Közben egy másik elátkozott anyagról, a marihuánáról is újra kiderült, hogy korántsem olyan káros, mint ahogyan azt állítják. Az Alabama állambeli Birmingham egyetemének Stefan Kertész által vezetett kutatócsoportja 20 évig tartó kísérlet sorozat után azt bizonyította, hogy a cannabis mértékletes (maximum napi egy joint) szívása nemhogy árt a légutaknak, hanem egyenesen növeli a tüdő kapacitását.

A kísérletet 1985-ben kezdték el 5000, 18 és 30 év közötti fiatallal és 2006-ban fejezték be. Miután korábban már bebizonyosodott, hogy a cannabis kiváló fájdalomcsillapító, és például Kaliforniában alkalmazták is végső stádiumban lévő rákbetegek esetében, a mostani felfedezések talán közelebb hozhatják a fű ésszerű legalizálását.

energiacentrum.com