Energiatakarékosság: sok kicsi sokra megy

Tudtad, hogy évente 34 ezer forintot fizetsz a stand by üzemmódért? Hogy a képernyővédővel valójában nem is spórolsz energiát? Hogy egy fogyasztásmérővel könnyedén felderítheted a háztartás energiafalóit? Ötletek a költséghatékony és zöld otthonért.

Derítsük ki berendezéseink éves fogyasztását!
Tudjuk vajon, hogy melyik háztartási gépünk, elektromos berendezésünk fogyasztja a legtöbb áramot? És azzal tisztában vagyunk, hogy készenléti üzemmódban mennyi a fogyasztásuk?

Ahhoz, hogy ki tudjuk számítani, mennyi áramot - és forintot -fogyaszt egy-egy berendezésünk évente, három értéket kell ismernünk:
A berendezés által használt áram mennyisége kWh-ban = teljesítmény Wattban ÷ 1000 (kW) x üzemidő (órában).

Az elfogyasztott áram ára = kWh x kilowattonkénti egységár (47 forint körül) .Ajánlott tennivaló

Szerezzünk be vagy kérjünk kölcsön ismerőstől, szakembertől, civil szervezettől egy fogyasztásmérőt! Használatával könnyen és gyorsan kideríthetjük, melyik berendezésünk fogyasztja a legtöbb energiát és mennyi a készenléti üzemmód fogyasztása. (E tudás birtokában új berendezés vásárlásakor a legnagyobb energiafalókkal kezdhetjük a gépcserét!)

Mit tehetünk még?
A gép csomagolásán az energiafelhasználásra vonatkozó emblémát is ellenőrizzük. A legjobb, ha A, vagy ahol ez létezik A+, A++ besorolásút választunk, amelyek bár drágábbak, de befektetésünk gyorsan megtérül. Ha A-kategóriájú gépet választunk, évente kb. 210 kg CO2-t is megtakaríthatunk a kevésbé energiahatékony gépekhez képest (a G-kategóriaa legkevésbé hatékony).

Viszlát standby!
A hazai lakossági fogyasztás 10%-át a készenléti üzemmód adja! A Megoldások Magazinjában 2011 őszén kiszámolták, hogy egy átlagos hazai háztartás 34 ezer forintot fizet évente a standby üzemmódért.. Elég elképesztő adat.

A számítást végzők eredményei szerint a kényelem, hogy az ágyból kikapcsolhatjuk a televíziót esténként, évente 15 900 forintba kerül. Ha elfelejtjük kihúzni a telefontöltőket, az évente 400 Ft, és a konyhai kijelzők évente 5 500 forintba kerülnek.

Ne pazaroljuk az energiát!Ajánlott tennivaló
Minden használaton kívüli berendezést kapcsoljunk ki, beleértve a mikrót, a kenyérpirítót, TV-t, mosó-gépet, teafőzőt és számítógépet.

Jó tudni
A mobiltelefonok bedugva hagyott, de használaton kívüli töltői nem csak feleslegesen fogyasztják az energiát, de számos esetben lakástüzek okozói is!

Mit tehetünk még?
Használjunk kapcsolós hosszabbítót a dolgozószobában/-sarokban, így több gépet egy mozdulattal tudunk áramtalanítani. Kössük azokat a gépeket (monitor, számítógép, nyomtató stb.) egy hosszabbítóra, amelyeket hasonló mértékben használunk.
 

Forrás: Kislábnyom hírlevél

Képek:
Danilo Rizzuti / FreeDigitalPhotos.net
Master isolated images / FreeDigitalPhotos.net