Párkapcsolat és munkahelyi teljesítmény - összefüggenek?

Hogyan hatnak a munkahelyi problémák a házastársi kapcsolatokra, és a párkapcsolati gondok, válások a munkahelyi teljesítményre? Lehet azt mondani, hogy a kiegyensúlyozott párkapcsolat növeli a munkahelyi teljesítményt, illetve igaz-e ennek ellenkezője, hogy nagyobb eséllyel temetkezünk munkába, ha a magánéletünk üres? Mennyire kell, és mennyire lehet elválasztani egymástól ezt a két szférát? Szakértők segítségével járjuk körbe a témát.

Magyarországon az elmúlt 50 évben öt-hatszorosára nőtt az elváltak száma a KSH adatai szerint. A statisztikák azt mutatják, majdnem minden második házasság felbomlik: a 2000-es években 1000 házasságkötésre nagyjából 562 válás jutott. A felgyorsult világ, az individualizmus forradalma, a jólét utáni hajsza mellett a munka-magánélet elérhetetlen harmóniája is egy azon közismert tények közül, amelyek a háttérben megbújó bonyolult ok-okozati összefüggésrendszer részét képezik.

Milyen lelki problémákat okozhat a munkahely?

Dr. Mészáros Ádám mediátorként nyújt segítséget olyan pároknak, akik problémáikat képtelenek egymás között megoldani.

- A fő alapelv az, hogy az életünk csak akkor lehet kiegyensúlyozott, ha magunkkal, a párkapcsolatunkkal és a munkahelyünkkel is rendben vagyunk - hangsúlyozza. A szakember gyakran találkozik azzal a szituációval, hogy egy kapcsolatban a felek munkahelyi életük miatt képtelenek egyensúlyba kerülni egymással. Tapasztalatai szerint a konfliktusok gyakran abból a szituációból indulnak ki, hogy az egyik fél elégedett, és sikeres, a másikat pedig sok kudarc és sikertelenség éri, ennek nyomán egy mindennapos hangulatbeli különbség alakul ki közöttük. Ha pedig ez hosszú távon fennmarad, annak előbb-utóbb különválás lesz az eredménye.- Sok olyan házaspárral is találkoztam
- meséli a mediátor -, akiknél a családban nem mentek jól a dolgok, a munkahely viszont annál több örömöt adott például a férjnek. Ahelyett, hogy a férj a családi életét rendbe hozta volna, a munkahely "nyugalmába" menekült. Innen pedig már nem kell sok, hogy valaki hűtlen legyen a házastársához, és titkos munkahelyi kapcsolatot alakítson ki.

A mediátor a felek között éleződő karrierharc, az önmegvalósítás iránti vágy, és a munkába menekülés eseteit említi, mint lehetséges konfliktusforrást. Más szakterület oldaláról közelíti meg a témát dr. Nagy-László Nóra, foglalkozás-egészségügyi orvos, aki a munkahelyhez köthető pszichés kockázatok növekedésére hívja fel a figyelmet.

- A panaszok és tünetek előfordulása az utóbbi tíz évben ugrásszerűen megnőtt elsősorban a nem fizikai, hanem irodai, képernyős munkakörben dolgozók körében - mutat rá a doktornő.

Fiatalok, "öreg" szinglik, édesanyák - kinek könnyű, kinek nehéz?
Nagy-László Nóra szerint az utóbbi években szinte általános tendencia, hogy a fiatal, 40 év alatti munkavállalók sokkal rosszabbul alkalmazkodnak a stresszhez, mint 45-60 év közötti kollégáik, gyakrabban "engedik el" magukat esténként, gyakrabban fogyasztanak lazításképpen alkoholt, vagy étkeznek kiadósabban. Ez sajnos vizsgálati eredményeiken egyértelműen látszik. Egy másik gyakori probléma, amely elsősorban a családanyákat érinti, hogy helyt tudnak-e állni a családban és a munkahelyen egyaránt.

- Tapasztalataink alapján általában nem lehet mindkét területen kiválóan, saját megelégedésre teljesíteni - mondja a szakember.
Surányi Kinga munkapszichológus, coach, HR szakértő szerint nincs rá konkrét válasz, kinél milyen kölcsönhatásban áll egymással a munka és a magánélet. A kérdés alapvetően személyiségfüggő, de tény, hogy a nemi és életkorbeli különbségek alapján felállíthatunk bizonyos tendenciákat. Surányi Kinga arra mutat rá, hogy munkáltatói szempontból előnyei lehetnek annak, ha valaki fiatal és szingli, hiszen nincs miért hazasietnie, nem gond neki egy kis túlóra vagy a hétvégi munka. Szívesen alkalmaznak ilyen embereket például gyesen, vagy gyeden lévő kismamák helyére, egyrészt mert a határozott idejű szerződés ellen sem emelnek kifogást, másrészt, ha beválnak, akkor rugalmasabban átszervezhetőek egy másik pozícióba.

A multis tapasztalatok azt igazolják, hogy a szingli fiatal alkalmazkodóbb és "strapabíróbb" szemben azokkal, akik már kialakult, kötött családi viszonyok között élnek.

- Az idősebb korosztály esetében viszont ennek ellenkezőjét látom, tehát ha az illetőnek nincs magánélete, az nem hat jól a munkájára sem. Ha egy nő megérzi, hogy a biológiai órája ketyegni kezd, és a probléma számára egyre sürgetőbbé válik, az a munkájára is hatással lesz - magyarázza a munkapszichológus.


Surányi Kinga úgy gondolja, egy normálisan működő családi háttér viszont minden munkavállalónak előnyére válik. Ha az adott édesapa, édesanya otthon jól tudja kormányozni a családját, akkor biztos, hogy a munkában is sikerrel veszi az akadályokat. Jó csapatjátékos lesz, aki odafigyel a többiekre. Az tehát, hogy mennyire működik jól az apa-anya szerepkör, egyszerre oka és okozata annak is, ki hogyan állja meg a helyét a munkában.

Friedl Zsuzsanna, egy nagy cég HR vezetőjeként sokat tesz azért, hogy családbarát munkahellyé alakítsa a céget. Kislánya megszületése után fél évvel részmunkaidőben, egy év után teljes munkaidőben tért vissza dolgozni, de előfordul, hogy otthonról végzi a munkáját, és ezt a cégvezetés tiszteletben tartja. Azt vallja, hogy nem a jelenléte fontos, hanem a teljesítmény, hogy minden rendben működjön - emel ki egy követendő példát Surányi Kinga, érzékeltetve, egy ilyen anyuka biztosan jó munkaerő, mert tud szervezni, és a számára fontos dolgokat elfogadtatni a munkáltatóval.

- Számomra az is teljesen elfogadható, ha egy nő a munkájában találja meg élete célját, így valósítja meg önmagát, és nem kér a társadalom által elvárt anyaszerepből. A gond akkor van, ha amellett, hogy nagyon fontos neki a munkája, rájön, hogy mégis szeretne családot, és kapkodni kezd. Ez nem megy egyik pillanatról a másikra - teszi hozzá a szakember. A munkapszichológus szerint az is számít, hogy kinek milyen az értékrendje. Akinél a munka előkelő helyen áll a sorban, annak nem gond, ha magánéletét háttérbe kell szorítania. Viszont, akinek a család áll a dobogón, az biztosan nem fogja jól érezni magát egy olyan helyen, ahol állandóan megsértik a magánéletre szánt idejét.

Surányi Kinga még egy érdekes tapasztalatot említ, azaz, hogy a kapcsolatok egyre gyakrabban munkahelyen belül szövődnek. Az ok érthető, hiszen ha valaki sokat dolgozik, nem biztos, hogy fáradtan még van kedve kimozdulni és társaságba menni. Ezekben a kapcsolatokban úgymond a kockázati tényező a nagyobb, mert ha szakítással végződnek, akkor nem biztos, hogy utána már tudnak együtt dolgozni.

A cikk második részében arról kérdeztük a szakértőket, hogy ki hogyan küzd meg a krízisekkel és meddig terjed ebben a kényes kérdésben a munkáltató felelőssége.


Kertész Dalma
Forrás: HR Portal

Képek: Ambro / FreeDigitalPhotos.net