Az ünnepi petárdázás veszélyei

Az ünnepek előtt, közben és után nem árt magunk, embertársaink és tágabb környezetünkben élő más élőlények épségére is tekintettel lennünk, hiszen így nagyobb eséllyel maradhatunk meg rendes bőrrel az új esztendőnek.

A karácsonyi ünnepek tájékán megkezdődik az óévbúcsúztató vigadalomra való készülődés. Nem mindegy, hogy mennyire veszítjük el a fejünket a Szilveszteri forgatagban, hiszen sok maradandó kár és sérülés keletkezhet a pirotechnikát is felölelő felelőtlen játékokból.

Szokásos kutyasétáltatásra indult a néni, akinek kedvence egy közvetlen közelben robbant petárda miatt a vakvilágba rohant… az ijedségtől elkóborgó kedvencek sok esetben örökre eltűnhetnek, hiszen gyakran, mielőtt visszakerülhetnének a gazdákhoz, a több napos zaklatott bolyongás után nem haza, hanem befogás után a sintértelepekre kerülnek.

Az ünnepek tájékán ide feltorlódó állattömegeket a karantén idő után rendszerint elaltatják. A gazdák az ebrendészeti telepeken vagy nem is keresik állataikat, vagy már késve érkeznek és csak állathullákat találnak.

Nem kizárt, hogy a petárdazaj miatt elkóborló kutyák a vigadó emberekre félelemből akár támadhatnak is. Az ilyen támadásokért általában az állatokat büntetik (rendszerint altatással), de az okok nagyrészt az emberi felelőtlenségre vezethetőek vissza.

Legális és illegális forrásokból folyik a robbanóanyagokkal megtömött játékok beszerzése, ami nemcsak házi kedvenceinkre lehetnek veszéllyel. Akár már egy forintért is vásárolható petárda, ezáltal a szűk lére eresztett csemeték is könnyűszerrel beszerezhetik az alapanyagot az iskola előtti vagy utáni robbantásokhoz. Egy – egy lassabb gyermek kezében maradt petárda (a korábbi évek történéseit ismerve) akár végzetes tragédiához is vezethet.

Az ünnepek előtt, közben és után nem árt magunk, embertársaink és tágabb környezetünkben élő más élőlények épségére is tekintettel lennünk, hiszen így nagyobb eséllyel maradhatunk meg rendes bőrrel az új esztendőnek.

Seres Zoltán
Orpheus Állatvédő Egyesület
Állatbarát Web Kuckó
Állatvédelmi Adatbank
Adó 1%: Orpheus Egyesület – 18464654-1-06

Ingyenes állatbarát kiadványok (képeslap, plakát, matrica) rendelhetőek közepes méretű (bélyeges) válaszboríték megküldésével az Orpheus Egyesület postacíméről: 6701 Szeged, P.f.:929.