Iszik az anyám - mit tehetek?

A női alkoholisták száma évről évre emelkedik, és ezt egyre inkább - minél fiatalabbak - fel is vállalják. Ez azt jelenti, hogy már nem csak otthon, eldugdosott üvegekből isznak, hanem nyíltan társaságban, bulikban, napközben, munkahelyen is fogyasztanak alkoholt, akár a lerészegedésig. Ez sok családot és ezzel együtt gyereket is érint. Felmerülhet a kérdés, mit tehet az a gyerek, illetve kamasz, akinek az édesanyja alkoholista? Hogyan kezelje ezt a helyzetet? Mi lehet a helyes reakció, válasz erre?

Természetesen a kamasz és fiatal felnőtt gyerekek tudnak ezzel a helyzettel szembesülni és számukra szeretne ez az cikk útmutatást nyújtani.

Egy egészségesen funkcionáló családban az édesanya feladatai közé tartozik a valós érzelmek kimutatása, megismertetése a gyerekekkel, hogy azokról nyíltan tudjanak beszélni. Az anya bizalmat alakít ki önmaga és gyerekei,  valamint a család összes tagja között. Megfelelő módon kezeli a stresszt és nem keres bűnbakot a problémák kapcsán. Átadja és megtartja a családi rituálékat, hagyományokat. Anyai felelősségtudata elég érett és erős, felnőttként kezeli a konfliktushelyzeteket és azokra adekvát megoldásokat ad.

Ezzel szemben egy alkoholista anya folyamatosan bűnbakként tekint a gyerekére, gyerekeire, és ezt részegen gyakran erőteljesen ki is fejezi (pl. te egy ribanc lány vagy, ott romlott el az életem, amikor megszültelek téged stb.). A bizalmat folyamatosan eljátssza a gyerekével szemben, folyamatos csalódást  és félelmet okoz a gyerekben. Érzelmei instabilak, kiszámíthatatlanok, melyhez egy gyereknek nehéz igazodni, főleg ha lánygyermek. Amikor lerészegedik vagy napokig másnaposságtól és rosszulléttől fetreng, a gyereknek kell átvennie az anya szerepét, ezzel a felelősséget is átruházza gyerekére. 


Természetesen még hosszasan lehetne sorolni a különféle viselkedéseket, de nem törekszem a teljességre, csak a lényeg bemutatására. Az a kamasz vagy felnőtt, aki ilyen anya mellett nő fel, sajnos több mint valószínű, hogy párkapcsolataiban, személyiségében sérültté válik, és felnőttként is nehezen tudja kezelni az anyával való kapcsolatát. Az alkoholista anyák lánygyereki gyakran korán férjhez  mennek, hogy kikerüljenek a szülői házból, vagy alkoholista, szenvedélybeteg párt választanak, vagy éppen ők maguk is szenvedélybetegekké válnak, de az is előfordul, hogy fel nem vállalt kapcsolatokban érzik magukat (szerelmi háromszögekben) biztonságban.

Mi az, amit tenni lehet ilyenkor? Ha van huzamosabb ideig tartó józan időszaka, akkor a család egységesen üljön le vele és beszéljetek nyíltan, higgadtan vele az alkoholizmusáról. Kérdezzétek meg, el tudja e képzelni az életét alkohol nélkül? Ha igen, milyennek képzeli el azt az életét? Milyennek látja önmagát? Szerinte ki fogja észrevenni először, hogy változott? Mit fog észrevenni? Volt-e az életében olyan időszak, amikor volt problémája és mégsem ivott? Keressetek kivételt, amikor nem ivott, járjátok körbe, hogy ott mi az, amit másként csinált és erősítsétek meg azokat a tulajdonságokat, helyzeteket pozitívan. Ha úgy érzitek hajlandó a változtatásra, akkor adjatok neki visszajelzést a jó tulajdonságiból, amiket szerettek benne, hogy legyen elég ereje a változtatásra. Ha egyedül, családi körben nem tudjátok megoldani a helyzetet, akkor mindenképpen kérjetek szakembertől vagy szenvedélybetegekkel foglalkozó szervezetektől segítséget! Ez nemcsak az alkoholista, hanem a családtagok gyógyulása szempontjából is fontos!

OLVASD EL EZT IS! Nagymama, mitől olyan fátyolos a szemed?

VAN VÉLEMÉNYED A TÉMÁRÓL? 
Mondd el Facebook oldalunkon!