Fűszerek világa: gyógyító ízkavalkád

A nagy érdeklődésre való tekintettel folytatjuk előző heti cikkünket a fűszerekről. A fűszerek világa tényleg hitetlenül sok dolgot rejt magában, nemcsak az ízek kavalkádját, hanem a gyógyítás lehetőségét is. Merjünk kísérletezni a különféle ízekkel és fűszerekkel! Ismerkedjünk meg három kiváló fűszerünkkel: a fokhagymával, a borsikafűvel és az oregánóval!

Fokhagyma
Hogy miért is került a fűszerek közé? Mert ízesítőként hasonlóan használjuk, mint a zöldfűszereket.  A fokhagyma a legrégebben gyógyításra használt növény, melyet még az egyiptomiak is tisztelettel öveztek. Évezredekkel később az asszonyok Európában fokhagymafonatokat készítettek, hogy megvédjék házukat az ártó szellemektől.

Ha a gonosz szellemektől lehet nem is, a baktériumoktól mindenesetre megvéd. Ezt egy allicin nevezetű hatóanyagnak köszönhetjük.

A világban a vezető halálok a keringési megbetegedések. Fokhagymával sikeresen csökkenthető a vérnyomás, a koleszterinszint, a vérrögképződés kockázata.

Sokan csodaszerként tekintenek rá a mai napig is, de sajnos kevésszer fogyasztjuk erős és maradandó aromái miatt. Fogyasztása után, ha tejet iszunk, akkor csökkenthetjük eme kellemetlen velejáróját.

Ha rendszeresen fogyasztjuk, akkor kihasználhatjuk sokféle jótékony tulajdonságát. Képes csökkenteni a vércukorszintet, sőt a rák megelőzésében is fontos szerepe lehet. Segít kiüríteni a szervezetből a nehézfémeket. A környezetszennyezés miatt az élelmiszereink nagy százalékban szennyezettek ilyen anyagoktól. Ezek a szervezetből nem vagy csak nehezen ürülnek ki. Felhalmozódásuk esetén betegségek okozói lehetnek.Borsikafű

Az egyik kedvenc fűszernövényem a borsikafű. Nagyon szeretem húsokhoz bors helyett használni. Aki valamilyen egészségügyi probléma miatt nem fogyaszthat borsot, kiválóan helyettesítheti ezzel a magas illóolaj tartalmú növénnyel. Kakukkfűre emlékeztető íze és illata van. Előszeretettel használják húsokhoz, babos ételekhez, kolbászok ízesítésére. Ősidők óta használják köhögés csillapítására és a gyomor megnyugtatására. Tulajdonságai között szerepel az összehúzó és fertőtlenítő hatás is. Kiválóan alkalmazható gyomor-és bélpanaszok esetén, mivel csökkenti a gázképződést és a felfúvódást. Hasmenés is csillapítható vele. Ha zsályával és csomborral együtt leforrázzuk, az ebből készített borogatás ránctalanító hatású.

Az amerikai telepesek az Újvilág felfedezése után magukkal vitték ezt a növényt, amit a gyermeknél használtak emésztésserkentőként, hasmenés, meghűlés gyógyszereként.

Nem túl erős hatású gyógynövény, ezért kiválóan alkalmazható a gyermekeknél.

Oregánó
Magyarországon sokan szurokfűként ismerik az oregánót, az olasz konyha kihagyhatatlan fűszerét. Az oregánó, szintúgy, mit a bazsalikom, baktériumölő hatással rendelkezik. Használjunk oregánót, ha megfáztunk, vagy influenza gyötör, mert segíti a légutak kitisztulását, enyhíti a köhögést.


A kínai orvosok láz, hányás, hasmenés ellen használták évszázadokon keresztül. Mai felfogás szerint alkalmas köptetőnek, az emésztés serkentésére, enyhe nyugtató hatással rendelkezik és serkenti a menstruációt.

Karvakrolt és timolt tartalmaz, amelyek segítik a nyálkás váladékok felszakadását.

Gyógyfőzet készítése: 1-2 teáskanál szárított oregánót áztassunk 10 percig egy csésze forró vízben. Naponta maximum 3 csészével fogyasszunk. Kétéves kor alatt csak fűszerként használjuk!

Vigyázzunk vele, mert megindítja a méhösszehúzódásokat és a menstruációt is serkenti, tehát terhes nők nagyobb mennyiségben ne fogyasszák!


Kovács Judit
dietetikus

Kép: Piyachok Thawornmat / FreeDigitalPhotos.net