Vaníliás eperdzsem - mindenki kedvére!

Illatos, finom és könnyen elkészíthető. Ha még nem készítettél eddig, akkor ideje elkezdeni, a siker garantált!



Hozzávalók:

1 kg eper
1 rúd vanília
20 dkg cukor (vagy 3 ek. gyümölcscukor)

Elkészítése:

Az epret megtisztítom, megmosom alaposan, majd félbe-negyedekre vágom, mérettől függően. Egy lábasba teszem, a vaníliát kikaparom és a héját is hozzádobom. Felteszem főni, 10 perc után kiveszem a vaníliarudat és beleszórom a cukrot. Még 10 percig főzöm, kicsit a fakanállal szétnyomkodom. Ha kicsit sűrűsödik, akkor már jó!

Kimosott, leszárított üvegekbe teszem, celofánt és kupakot is teszek rá, erősen lezárom, és száraz dunsztba teszem.

Ne ijedj meg, ha nem lenne elég sűrű, még hűlés közben is sűrűsödni fog, de nem lesz egy kimondottan kemény lekvár. Így is nagyon finom, és nincs benne más, csak a gyümölcs. Ha szeretnéd, dzsemfixet is tehetsz bele!

Megjegyzés: Nem kell bele tartósító, de ha szeretnéd egy csipet szalicilt rakhatsz a tetejére!

[kapcsolodo_cikkek]