Immunerősítő finomság: a fekete bodza

Már lehet gyűjteni a bodza teljesen kifejlett, kinyílt virágzatait, amiből különleges aromájú bodzaszörp készülhet vagy a számos gyógyhatással rendelkező bodzatea.

A bodza (Sambucus nigra, fekete bodza) ősidők óta ismert és használt gyógynövényünk, sokoldalú gyógyhatásokkal.

Bodzaszörp - isteni, nem túl édes recept
A 2 kg cukorból 30 dkg-t karamellizálunk, felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a maradék cukrot. Ha kihűlt, akkor fejjel lefelé, szárral felfelé beletesszük a gondosan átválogatott, rovarmentes virágokat és 2 napig áztatjuk. Ezt követően hozzáadjuk a citromsavat és az 5 citrom levét, majd üvegekbe töltjük.Hogyan gyűjtsd a bodzát?

A gyógynövénygyűjtésnél alapvető szabály, hogy csak a növényről csak azokat a részeket gyűjtsük, amire ténylegesen szükségünk van. Érdemes a reggeli órákban gyűjteni, amikor még harmatosak a növények. Növő hold fázisában több bennük a hatóanyag. Soha ne gyűjtsünk forgalmas utak, szeméttelep mellől vagy más hasonló helyekről. Keressük meg a forgalomtól távoli tiszta területeket, erdőket, ligeteket és innen gyűjtsünk. A bodza esetében célszerű ollóval levágni a kis ernyőket minél óvatosabban, hogy a virágpor nagy része a virágokban maradjon. A száraknál fogva így majd könnyen száríthatjuk is összekötözve és fellógatva, vagy kiterítve egy tálcára, esetleg szitára, ilyenkor azonban érdemes forgatni. Amikor roppanósan törik, akkor lehet a virágokat leválasztani az ernyőről és kész is a teának alkalmas gyógynövényünk.

Szeretnél még több életmód tanácsot és receptet? Iratkozz fel a szerző hírlevelére, így hetente-kéthetente kaphatsz bevált életmód-javaslatokat, cikkeket és letölthető segédanyagokat, meditációkat - a testi-lelki jól-lét jegyében!
Most ráadásul egy ajándék e-bookot is letölthetsz Az egészség 3 pillére címmel!
Érdekel? IDE KATTINTS >>>

Mi mindenre jó a bodza?
A légúti és meghűléses megbetegedések kezelésének alapvető fontosságú növénye a bodza.

Flavonoidokat, illóolajakat, rutint tartalmaz – ez utóbbi összetevője révén védi és táplálja a kisereket. Izzasztó és köhögéscsillapító hatású. Hashajtó és vízhajtó hatással is rendelkezik.

Alkalmazható húgyúti gyulladások megszüntetésére és hajszálérgyengeség esetén is. Méregtelenítő teakeverékek fontos alkotóeleme, mivel enyhe salaktalanító hatással rendelkezik és gyengéden fokozza a méreganyagok kiválasztását.

Leggyakrabban hársfavirággal keverve használják meghűléses megbetegedések esetén, immunerősítésre és lázcsillapításra. Erőteljes izzasztó hatású tea, amit olyan forrón kell inni, ahogy csak bírjuk. Kevés mézzel édesítve kisgyermekek és csecsemők számára is különösen hasznos gyógytea.


Bogyói nyersen hashajtóként fogyaszthatók és ízletes lekvár is készülhet belőlük.


Kolontár Elvira
www.hazateres.net

Képek: www.FreeDigitalPhotos.net