A hipnózis 1

Aki hipnózis él át gyakran nem is tudja hogy hipnotikus transzban volt. Utólag csak kellemesen ellazult testi állapotról esetleg álomszerű látomásokról számol be

Aki hipnózis él át gyakran nem is tudja hogy hipnotikus transzban volt. Utólag csak kellemesen ellazult testi állapotról esetleg álomszerű látomásokról számol be,de pozitív élményként. Sokan határozottan állítják ha: annyira akarták volna, akkor a hipnózis alatt bármikor kinyithatták volna a szemüket, fölkelhettek volna, akár meg is szólalhattak volna. Ezt azonban nagyon ritkán teszik meg. Viszont a hipnózis során jól követik a legképtelenebbnek tetsző szuggesztiókat is. Mások állítják, hogy nem emlékeznek a történtekre, nem tudják felidézni az elhangzottakat, ólmos nehézséget, bénultságot tapasztalnak.


Ők is nagyon jól követik a szuggesztiókat, jól végre hajtják a hipnotizőr instrukcióit. Gyakori a teljes amnézia, ami enyhíthető, de hipnózis előtt elhangzó olyan szuggesztiókkal, amelyek azt élmények könnyedfelidézhetőségére vonatkoznak. Ilyen például: az ébredés után mindenre emlékezni fogok. .

Teljes amnézia a fenti instrukciók mellett nemigen lehetséges. . az esetek többségében mindenre emlékeznek majd a gyakorlók. A hipnózis kialakulásának alapvető feltételét a relaxációs állapotot a felkészítő gyakorlatok jól megtanítják. A hasi melegség, a homlok hűvössége, a zsibbadásszerű ernyedtség igen jellemző élmények, de még nem jelentenek hipnózist. Ez az állapot a relaxáció talaján alakul majd ki észrevétlenül, a további szuggesztiók hatására. A hipnózis létrejöttét, annak valódiságát a legtöbb hipnotizőr ellenőrizni szokta. Ilyenkor valamilyen próbát végeztetnek az alannyal . Ilyen próba a karkatalepszia is. Motoros próbának is nevezik ezt, ugyanis a mozgás lehetetlenségének szuggesztiója utána mozgás kivitelezésére kap utasítást az alany. A hipnózist, a szuggesztiók elfogadását és a hatás kifejlődését a mozgás( karhajlítás) kivitelezésének elmaradása jelzi.
Folytatjuk
mm.