Ékszermosoly - régi divat új köntösben

A fogak díszítése nem újkeletű divat, már az ókori maja, azték, inka és egyiptomi sírokban is találtak drágakővel díszített fogakat. Manapság is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a fogékszer, a mosoly díszítésére szolgáló apró kis "játékszer".

Napjaink modern esztétikai fogászatában egyre nagyobb népszerűségnek örvend a fogékszer, főleg a fiatal korosztály körében. A mosoly díszítésére szolgáló apró kis „játékszert”, a kedvesen, esetleg szexisen megcsillanó kis strasszkő vagy egyéb, nemesfémből készített fogékszert általában a frontfogak (metszőfog, szemfog) valamelyikére helyeznek el. A fogékszert a fogorvosok a fog felszínére ragasztják egy speciális eljárással, a fogak fúrása nélkül, a fogzománcot még a legcsekélyebb mértékben sem károsítva. Bár vannak rendelők, ahol a fogékszerek megbízhatóbb rögzítése érdekében a fogfelszínt kifúrják, s ebbe a kis lyukba ragasztják bele az ékszert. Ezt a megoldást azonban nem ajánljuk, mert egy ép fog sokkal többet ér, mint egy csillogó és divatos pici ékkő: Strassz fogékszer >>


A felragasztott fogékszer tartóssága egyénenként változó, függ az elhelyezkedésétől, a táplálkozási szokásoktól, az esetlegesen meglévő harapási rendellenességektől, de általánosságban elmondható, hogy a kevésbé igénybe vett fogakon akár évekig is fennmarad, bár az is előfordul időnként, hoy valakinek pár hónap alatt leesik és új fogékszert kell felragasztani. Első lépésben strassz fogékszerrel kísérletezzünk, s ha azt tapasztaljuk, hogy sokáig fent marad a fogunkon, akkor javasolt arany vagy más féldrágakő, drágakő fogékszer használatán elgondolkodni.

A fogékszerek kínálati tárháza bőséges, a strassztól a drágaköveken át (rubin) a kicsi csiszolt üvegig (Swarovski vagy Twinkles kristály). Színűk, méretük változatos, de formailag is lenyűgözően sokféle lelhető fel, az ókori civilizációs motívumoktól modern világunk emblematikus szimbólumáig szinte mindennel ékesíthetjük fogainkat. A megfelelő ékszer kiválasztásánál a harmónia és az összhang megteremtését vegyük figyelembe.

Akinek a minőség és a tartósság a fontos, a megjelenésében és minőségében egyaránt, azoknak a Swarovski fogékszer ajánlott. Küllemük megegyezik, csillogásukat hosszan megőrzik, és nem kopnak. Eredeti Swarovski kristályt ma már elérhető áron vásárolhatunk, így bizalommal ajánljuk azoknak, akik legalább fél-egy évig kívánnak egyfajta, ugyanazon fogékszert viselni.

A fogékszer felhelyezése a fogorvos által mindössze pár percet vesz igénybe. Előzőleg el kell távolítani a fogkövet és az elszíneződéseket a fogról, majd a polírozott területre egy speciális ragasztóval történik meg az ékszer rögzítése. A ragasztóanyag a fogászati rendelőkben használatos kék fényre azonnal megköt, így felhelyezése után akár már ehet is a páciens. Viselése semmilyen káros hatással nem jár, nem oldódik ki belőle semmi sem a szájüregbe. A megunt fogékszer könnyen, a fogzománc megsértése nélkül eltávolítható vagy kicserélhető.


Amerikában a legújabb trend az ún. ékszer fogvédő (bling-teeth), mely ezüstből vagy színaranyból készül és drágakövekkel kirakott. Viselése nem állandó, hanem alkalmi, akkor tesszük fel fogsorunkra, amikor csak akarjuk. Az ékszer fogvédőt a fogtechnikus személyre szabottan, lenyomat alapján önti ki, általában a frontfogakra, esetleg a teljes fogsorra készül. Ékszer fogvédő >>

Érdekességképpen megemlítenénk, hogy a fogak díszítése nem újkeletű szokás, az esztétikai fogászat szinte egyidős az emberi kultúrával, például az ókori maja, azték, inka és egyiptomi sírokban is találtak drágakővel díszített fogakat. A hovatartozást jelző csillogó, ékszerrel díszített fogak gazdagságot, erőt, hatalmat sugároztak. Az ókori társadalom tagjai pl. a metszőfogak díszítési mintája alapján könnyen eligazodtak egymás között az illető társadalmi rangjáról, származásáról.


Nico Dental