Moldova utolsó előadása ma este

Moldova az egyik legolvasottabb magyar író. Eredetileg drámaírónak készült. Úgy tíz-tizenötévente ír is egy darabot. Most a Karinthy Színháznak írt egyet. Egy olyan valódi "moldovásat". A cselekmény is jellegzetesen az. A háború utolsó napjaiban játszódó röhögtető történet. Hogy ez ellentmondás? Hát éppen ez az, amitől annyira "moldovás". Legalább annyira, mint Magyarország története az elmúlt évszázadban. Ahol mindig annak öltöztek be a lakói - nyilasnak, komcsinak -, aminek éppen kellett. Mindannyian a Hungária Színház fellépői vagyunk. Ahol a darab története elkezdődik. Hogy aztán elképzelhetetlen fordulatai megtörténhessenek. Velünk. Velünk, mindannyiunkkal. Akik átéltük az elmúlt fél évszázadot. Meg ami utána jött.

A cselekmény 1944. szilveszter éjszakáján bonyolódik a Hungária Színházban, ahol éppen náci operettet igyekeznek színpadra állítani, de ahogy az az életben, és Moldovánál is lenni szokott, nem is megy olyan könnyen.

Szereplők: Debreczeny Csaba, Timkó Eszter, Vertig Tímea, Máthé Zsolt, Székhelyi József, Egyed Attila, Sághy Tamás, Lázár Balázs, Németh Gábor, Benedek Gyula

Rendező: Karinthy Márton

Időpont
: 2012. június 14. csütörtök, 20 óra
Helyszín: Városmajori Szabadtéri Színpad


Moldova György: Te furcsa katona!
 

Miközben1944 szilveszterének estéjén az orosz tankok körbefogják Budapestet, a Hungária Színházban Az égbolt királyai című náci operett előadására készülnek. Hogy ezzel ünnepeljék meg a németek várható végső győzelmét, a darab felújítását von Krieger Gestapó ezredes kérte a színháztól. A darab főszerepét a színház sztárja, Örményi Pál játszaná, ha infarktussal nem került volna kórházba. Szerepét riválisa, Báder Jenő vette át, aki Örményi öltözőjét is megkapta. A kezdés előtt váratlanul mégis beállít Örményi, aki a betegágyából kelt fel, hogy visszavegye a szerepét. Érkezésének a legjobban sógora, Székely Samu örül, akit Székely Csaba álnéven Örményi bujtatott el a színházban, az öltöztetőjeként. A színház nyugalmát előbb egy nyilas igazoltatás, később von Krieger látogatása zavarja meg. De beállít Dr. Andaházy Margit, Örményi kezelőorvosa is, hogy betegét visszaparancsolja a kórházba.


A német operett előadását különös incidens zavarja meg: Örményi újra kórházba kerül. Az élet osztja rá legújabb szerepét, amikor ráébred: ki kell szabadítania szeretett orvosát a nyilasok karmaiból. Az akciót valódi náci egyenruhában, igazi életveszélyben, minden színészi tudását latba vetve kell eljátszania. Menekült sógora aktív közreműködésével különös kalandok sorát hajtja végre. Először mindketten a valódi nácik, majd a Budapestet elfoglaló oroszok karmaiba kerülnek.


Az izgalmas játéknak legújabb fordulatai azonban még csak ezután várnak hőseinkre. Megtudjuk, hogy német- angol kettős kém-e Örményi? Kiderül, milyen álruhában menekül tovább Székely Samu? Vajon a náci-szimpatizáns Báder valójában nem kommunista-e? Végül az is napvilágra jön, hogy milyen titkokért kínozták meg a nyilasok Andaházy doktornőt? A történet végére a szálak csak annyira bogozódnak ki, amennyire az elmúlt évszázad magyar történetének legizgalmasabb fejezetei ezt lehetővé teszik. Vagyis: végképp egymásba gabalyodnak


Krimi-izgalmú, szatirikus komédia Moldova legújabb színpadi játéka. Álruhás világa kicsit Lengyel Menyhért Lenni vagy nem lenni című forgatókönyvét idézi fel. De magába szívta Rejtő Jenőt, A tizedes meg a többiek című filmklasszikusunkat, sőt, talán még egy csipetnyi Örkényt és Tarantinót is. Mindezeket csupán persze csak ízesítőként. Mert az egész forgatagos háború-végi rendszerváltozás víziója leginkább azért mégis Moldova György humorát és látásmódját hordozza magán.

A remek figurák és színpadi helyzetek, a színház a színházban örök kettőssége és az átöltözések kavalkádja szórakoztató színházi estét ígérnek. Amely még egy kis történelmi tanulsággal sem marad adósunk.


Karinthy Márton