Bántsvilágok

Először is - ha még nem láttad volna - nézd meg ezt a videót, s tűnődj rajta egy keveset. Ezzel együtt sem biztos, hogy megértesz és velem egyetértesz. Tekintsd ezt a bejegyzést vitaindító jegyzetnek - szeretném, ha tényleg megvitatnánk, roppant fontos, hogy ebben a kérdésben is tisztán lássunk.


A minap összekülönböztem az egyik ismerősömmel - harmincas értelmiségi családapával - a Facebook-on. A vita tárgyát a fenti videó - zseniálisan megkomponált és kivitelezett kisfilm - témája szolgáltatta.Mint oly sokan, Dávid is kitette a falára, a következő megjegyzést fűzve hozzá: ’külön szép, hogy Apa fel sem tűnik benne’. Persze, hogy nem tűnik fel benne, hisz ez a koncepció része: ebben a filmben ugyanis egy férj sem veri tüchtig, ’csupasmink’ feleségét, az asszonyok maguktól esnek-kelnek a ’háztartásban’, esetlenségük miatt gyűjtenek be monoklikat, zúzódásokat. Dávidnak röviden válaszoltam: Apa nélkül ütős. (Mármint a film.)

Erre megkérdezte:
- És hány ilyen nőt ismerünk? Hányat? És faszit? (Elnézést a szó szerintiségért, minek szépítsük?)
Elgondolkodtam. A bulvár például szívesen fröcsög szerelmi tragédiákon. Tegye fel a kezét, aki megkönnyezi az X késszúrással megölte élettársát, félholtra verte anyját, gyerekét kezdetű híreket, tegye fel a kezét, aki a bántalmazások előzményeibe kicsit is belegondol. Aki belegondol, az nyilván okkal teszi - mondjuk azért, mert érintett. De mi, többiek? Van ehhez kellő empátiánk? Legfeljebb megborzongunk, ha elég hatásosan, kifejtősen van tálalva a borzalom. Amúgy lepereg, nem?

Úgyhogy Dávidnak azt válaszoltam: A halálhírekből ’ismerek’ ilyen nőket. És te?
- Haláhírből eddig még nem ismertem meg senkit, de az esetet elképzelni szerintem minimális empátia kérdése. Agyban le lehet játszani minden ilyen esetet. A szereplők ismertek. Kell egy niemand, és buta faszi, egy lúzer és buta nő - általános esetben - és megvan a címlap. Megvannak egyes társadalmak. A dolog a kultúrából fakad.

Erre elmeséltem egy történetet - velem esett meg - Dávidnak.
- A karácsonyt 2008-ban Egyiptomban töltöttük. Társas út volt. Több híresség is volt a csoportban - ez ugyan mellékes, de annyiból mégsem, hogy velünk utazott a nőveréseiről elhírhedt Damu is Tímeával. Akkoriban élhették viharos szerelmük csúcsidőszakát... S ezen az úton - a szeretetet ünnepelve - felfigyeltünk egy négytagú családra; beszélgetésbe elegyedtünk velük a hotel előcsarnokában. A férj - negyvenes építési vállalkozó -, amolyan jellegtelen figurának tűnt, csak a nejéről és a két kamaszgyerekről sütött a jólszituáltság. Hamar levettük, hogy a pénzhez értelem nemigen van hozzárendelve.
A nyaralás tán harmadnapján a nő éktelen monoklikkal jött reggelizni. Sem sminkkel, sem napszemüveggel nem bajlódott - natúran tálalta a külsérelmet. Kegyetlenül megdöbbentünk. Nyilvánvaló volt, hogy a pár éjszaka csúnyán összebalhézott, és Apa volt az erősebb. Ütött.  Megrökönyödve álltunk a pár előtt; azon kínlódva, hogy a döbbenet vajon süt-e az ábrázatunkról. Merthogy ezek gyerekestől úgy jártak-keltek közöttünk, mintha az ég világon semmi sem történt volna. Ki mer így rákérdezni: honnét való a monokli? Tessék mondani, hogyan kell ilyenkor reagálni?


- Habitus kérdése. Én annyira nem vagyok konfliktuskerülő, sőt, szerintem senkinek sem szabadna annak lenni - reagált Dávid, hozzátéve: ez a pár illeszkedett a kultúrába.
- Ha velem, vagy ismerősömmel történne ilyen, nem maradnék csendben. De azok - és a videó épp erről szól -, akik efféle terrorban élnek, tagadnak, falaznak. Mert félnek elmondani, mert függő viszony, mert szégyellik még a saját családjuk előtt is.
- Igen, pláne azért félnek elmondani, mert látják, hogy a környezetük is illedelmesen kussol - replikázott Dávid.
- Az ütlegelés ráadásul nem mindig látványos, vagy nem látható helyen éri az áldozatot. Ezeket a helyzeteket a férfi durvasága és a nő gyengesége együttesen élteti. Egyáltalán: hol kezdődik a bántalmazás, valóban az ütlegeknél?
- Igazad van, de...legközelebb írhatnál valamit a társadalom gyengeségéről, mártírságáról is.
- Te most a környezetet, a társadalmat veszed elő, miközben ez a szituáció két ember ’magánügye’. És nem azért a magánügyük, mert nem tartozik ránk, vagy a hatóságokra, hanem azért, mert nem engednek beleszólni, mert nem látszik, mert nem nyilvánvaló, s mert kölcsönösen fenntartják - akár hosszú ideig is - ezt az állapotot. Összetett problémakör.

- Ez egyáltalán nem két ember magánügye. Nem összetett kérdés. Ez a jónép mentalitásának a kérdése. Nem lesz két ember közt ilyen, ha a nép ezt leköpi... Miért tetszett neked a reklám, ha két ember belügyének tekinted a családon belüli erőszakot? Afrikában éppen te voltál az, aki csendben lapított...
- Hát igen...be lehetett volna szólni, valóban. Ha így nézzük, én is asszisztáltam társadalmilag. És igaz, lehet a társadalmat is hibáztatni emiatt - gyarlóságaink, vakságaink, sunyiságaink címén -, jogosan! De ha egy nő nem áll ki magáért egy ilyen helyzetben, hanem mondjuk színjátékot folytat, lásd videó, arra mit mondasz? Ezért is a csendben lapító társadalom felel nyilván. Ha rólam lenne szó, az első ilyen alkalommal lépnék, válogatott eszközökhöz folyamodva.
- Nem az a magánügy, amiről más nem tud. Gondolj bele! Nem arról van szó, hogy egy nő nem áll ki magáért. Arról van szó, hogy tízezer nő nem áll ki magáért. Vagy százezer. Azért itt talán már érzed a társadalmi felelősséget....

- De akkor szégyelljük magunkat - mi, a társadalom - a rituálisan megcsonkított, tradicionálisan elnyomott nők miatt is. Mert azok a kínzások nyilvánvalóak, mégsem avatkozunk be. Egyébként, ha Magyarországon 100 ezernyi nő van ilyen helyzetben, az egyrészt borzasztó, másrészt nem hiszem el, mert ha elhiszem, azt mondom: elcseszett generáció vagyunk.
- A tisztán látás végett keresd meg a NANE-t, a tárgyi videó megalkotóját! Gyanítom, hogy el fogsz szomorodni, és vedd biztosra: elcseszett generáció(k) vagyunk.


Forrás: www.eletszepitok.com

Kép: FreeDigitalPhotos.net