Isten éltesse a Rolling Stonest!

50 évvel ezelőtt 1962. július 12-én mindössze 110 néző előtt, - akik többnyire jazzrajongók voltak - a londoni Marquee Club színpadára egy ismeretlen zenekar lépett Rollin' Stones néven.

Jaggerék koncertjére azért kerülhetett sor, mert a napot "birtokló" Alexis Korner Blues Incorporated-jének meghívása volt aznap estére a BBC-hez. A legendák szerint, amikor a Jazz News lapban meghirdették a bulit, arra a telefonos kérdésre, hogy mi a zenekar neve Brian Jones rápillantott a közelében lévő The Best of Muddy Waters LP-re, amelynek az első dala a Rollin’ Stone volt. Azt hiszem elmondhatjuk, hogy bejött ez a név, de kik voltak a nevek mögött?


A banda szíve és lelke ma is itt van közöttünk, Mick Jagger és Keith Richards, azon a bizonyos csütörtök estén velük játszott még Brian Jones (akkor az Elmo Lewis művésznevet használta), Dick Taylor basszeros, aki később nagy vetélytársuk, a Pretty Things oszlopos tagja lett, Ian Stewart zongorista és Mick Avory dobos, ő majd a Kinks-ben folytatta. Mások szerint Tony Chapman volt a dobosuk ebben az időben, de Richards a Life című memoárjában egyértelműen Avoryt nevezte meg az ütősüknek. Ő már csak tudja!


Az 50 perces műsorban  - az egyik Rolling Stones fanclub szerint - állítólag ezt a 18 dalt játszották:

- Kansas City (Jerry Leiber/Mike Stoller)
- Baby What’s Wrong (Willie Dixon)
- Confessin’ The Blues (Walter Brown/Jay McShann)
- Bright Lights, Big City (Jimmy Reed/Mary Lee Reed)
- Dust My Blues (Elmore James)
- Down The Road Apiece (Tony Raye)
- I’m A Love You (Jimmy Reed)
- Bad Boy (Eddy Taylor)
- I Ain’t Got You (Calvin Carter)
- Hush-Hush (Jimmy Reed)
- Ride ’Em On Down (Eddy Taylor)
- Back In The USA (Chuck Berry)
- Kind Of Lonesome (Jimmy Reed)
- Blues Before Sunrise (Elmore James)
- Big Boss Man (Luther Dixon/Al Smith)
- Don’t Stay Out All Night (Billy Boy Arnold)
- Tell Me That You Love Me (Jimmy Reed)
- Happy Home (Elmore James)

Természetesen akkor még nem volt egy saját szerzeményük sem - ezt csak az újszülöttek kedvéért írom. Keith Richards szerint ez volt a zenekar életében a fogamzás pillanata, de ő továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az 50. születésnap valamikor jövőre lesz, amikor Charlie Watts hosszú győzködés után csatlakozott a bandához. De arra már egyikük sem emlékszik, hogy ez január melyik napján is történt pontosan. Talán ez nem is annyira fontos, annál inkább az, hogy lesz-e jubileumi turné, vagy legalább néhány koncert a közeljövőben?


Keith Richards elmondta, hogy volt már néhány próbájuk, amelyen jól érezték magukat. Idén lesz esetleg egy koncertjük és jövőre turnét is fontolgatnak, de erről többet nem árult el.

Emlékeztetőül, a Rolling Stones 2007-ben Londonban befejeződött világkörüli turnéját (A Bigger Bang) 32 országban 4,5 millió néző látta, ami azt mutatja, hogy van rájuk igény, de ez így lenne jövőre és még azután is!