Legfőbb nyári ellenségünk: a papucs!

Papucsot az utcára valamennyi korosztály hord ma, különösen nyáron. A meleg időben ez az elsőszámú viselet: könnyű belebújni, nem melegít és - ami valóban előnye - szellős, ezért távol tartja a lábgombát. Nem mindegy azonban, milyen típusú papucsot hordunk.

A rosszul megválasztott nyári viselet ugyanis fájdalmat és sérülést okozhat, ha hosszú ideig hordjuk, netán hosszabb sétákat teszünk vele vagy sportolásra is használjuk. Elsősorban a lábujj közé érő papucsokról van szó – ezek a mindig divatos lábbelik ugyan könnyűek és sportosak, ám nem nyújtanak megfelelő támasztékot a lábnak és védettséget sem biztosítanak, hiszen nem fedi azt semmi.


A New Yorki Mount Sinai egészségügyi iskola ortopéd szakorvosai által kiadott közlemény rámutat, hogy számos probléma származhat a lábujj közé érő nyári papucsok viseletéből.  Az emberek megváltoztatják járásukat, amikor egy ilyen papucsban lépkednek. Ujjaik „kapaszkodnak”, szorítják egymást annak érdekében, hogy a lábbelit a helyén tartsák. Képzeljük el, hogy egy hosszabb séta során állandóan ezt a kényszeres mozdulatot végezzük. Egyes izmokban fokozott stresszhez vezet, az ujjak feszítését, torzulását eredményezheti. De nemcsak az ujjak deformálódhatnak: a boka, a lábak, a csípő, sőt a hát is.

Egész napos viseletre semmiképp sem alkalmas a nyári papucs. A lapos és vékony lábbeli nem nyújt megfelelő támasztást a lábnak, emiatt az állandó erőlködéstől a talpban fájdalom keletkezik, idegi problémák jelentkezhetnek, sőt a talpi bőnye (plantar fascia) gyulladása alakulhat ki. Ez az erős kötőszövet a saroktól a lábujjakig ér, a talp ívét adja. Ha begyullad, a talp fájni kezd. Mivel a rázkódást sem csillapítja semmi, hiszen a talpi bőnye afféle lengéscsillapító szerepét tölti be, a fájdalom a talpban, a csípőben és a hátban erősödik.


Az egyéb, lábujj közé érő papucs okozta problémák között számon tarthatjuk a megnyomorodott lábujjakat, a letörő körmöket, a – takarás hiányában – lábujjakon keletkezett sebeket, vágásokat, sőt a baktériumokat, amelyek ezekben a papucsokban sokkal könnyebben az ujjakhoz férkőzhetnek.

Távol tarthat még a lábujj közé érő papucsok mindennapos viseletétől, hogy bizony ezekben a lábbelikben a káros napsugaraktól is kevésbé vagyunk védve. A fedetlen lábfejet aligha jut eszünkbe naponta napfényvédő krémmel kenni. Márpedig ez a bőrfelület, hiába veszünk róla kevésbé tudomást, ugyanúgy ki van téve a nap káros sugarainak - tehát a bőrrák veszélyének is.


Búcsú Adrienn

Forrás >>

Képek: FreeDigitalPhotos.net