Hormonok viharában: a szülés utáni depresszió

Hogyan tehetnék könnyebbé a szülés utáni mindennapokat a kismamák? Az újdonsült anyáknak hatalmas szükségük van ilyenkor a támogatásra, hiszen ilyenkor sokan érzik azt, hogy kicsúszik a lábuk alól a talaj.

A terhesség után fellépő, ún perinatális zavaroknak több típusa ismeretes. A betegség súlyossága széles skálán mozog, az enyhébbektől egészen a csecsemőjüket veszélybe sodró édesanyákig mindenféle esettel találkozhatunk.

A szülést követő pár napban az anyák közel 70 százalékánál megfigyelhető az ún. gyermekágyi szomorúság, mely olyan tünetekkel párosul, mint a levertség, a kimerültség vagy a kialvatlanság. Ezek viszont jobb esetben csak néhány napig vannak jelen. Problémáról leginkább akkor beszélhetünk, ha ezek a szimptómák tartóssá válnak és idővel súlyosbodnak is. Így könnyen találhatjuk magunkat a terhesség utáni depresszió küszöbén.

De vajon mi állhat a kialakulás hátterében?

Az orvosok ma már számos lehetséges módon magyarázzák azt, hogy mi áll a perinatális zavarok kialakulásának hátterében. Az első és egyik leggyakrabban hangsúlyozott indok a hormonszint változásához köthető. Terhesség alatt az ösztrogénszint tízszeresére emelkedik, ez az érték viszont drasztikus változáson megy keresztül a szülést követő pár napban, ugyanis hirtelen visszaesik az eredeti állapotába. Az ösztrogén helyett a prolaktin termelődése indul be, mely a kisbaba számára kellő mennyiségű tej biztosításáért felelős. Az így bekövetkezett hormonális változások komoly megterhelést jelentenek az anyák számára


A hangulatingadozást nem csak a hormonok szintjében bekövetkező változásokkal magyarázhatjuk. Léteznek olyan pszichológiai tényezők ugyanis, amelyek szintén közrejátszhatnak a betegség kialakulásában. Ilyen például az anya-gyermek kapcsolat, amely köztünk és édesanyánk között volt. Az, ahogyan ő bánt velünk, mélyen belénk ivódott és ez nagymértékben meghatározza a kisbabánkhoz való hozzáállásunkat is. Ha a múltban kialakult sérelmeinket nem dolgozzuk fel, akkor nagy valószínűséggel alakulhat ki a feldolgozatlan emlékek miatt szülés utáni depresszió.

Újabban egy teljesen újkeletű nézet is magyarázni próbálja azt, hogy miért alakul ki ez a fajta zavar. Ez nem más, mint a fészekrakó ösztön megzavarása. Ez alatt azt kell érteni, hogy ha az anyuka éppen a várandósság ideje alatt költözik egy új helyre, ami számára is idegen még, akkor ezt az „idegen terepet” nehezebben tudja otthonossá tenni a kis jövevénynek. Nehezíti a helyzetet, hogy a várandósság ideje alatt a kismamák sokkal érzékenyebbek, így még nehezebb számukra megbirkózni a kialakult helyzettel.

Számos olyan hajlamosító tényező létezik, mely nagyban hozzájárulhat a gyermekágyi depresszió kialakulásához. Ilyen például, ha valakinél már korábban is előfordult depressziós betegség vagy éppen premenstruációs szindrómától szenved. Különösen veszélyeztetettek azok, akik túlságosan fiatalon vállaltak gyermeket, rosszak az anyagi körülményeik vagy éppen hiányzik mögülük a támogató család.

A leggyakoribb tünetek

A nevéből adódóan a tünetek kísértetiesen hasonlítanak a depressziós állapothoz. Leggyakrabban előforduló érzések a kiábrándultság, a kimerültség, a lehangoltság és a kedvtelenség. Pedig ennek az időszaknak a boldogságról és a kisbabával együtt töltött felhőtlen pillanatokról kellene szólnia. Nem ritka viszont, hogy az újdonsült szülő nem tud örülni gyermekének, képtelen vele egy hullámhosszra kerülni. Ha valaki hangulatzavarban szenved,akkor gyakran előforduló szimptóma az állandó fáradtság érzése, az éjszakai alvászavar és az étvágytalanság. Annál, aki terhesség utáni depresszióban szenved, nem ritkák ezek a panaszok. Maguk a betegek tisztában vannak problémájukkal és azzal, hogy ignorálják gyermeküket. Gyakori, hogy az édesanya képtelen gyermeke etetésére, tisztába tételére és gondozására. Emiatt viszont hatalmas bűntudat gyötri, úgy érzi, hogy rossz anya, aki nem alkalmas arra, hogy kisbabája legyen.

Sajnos nem egyszer hallottunk már olyan esetekről is, amikor az anya gyermeke ellen fordul, bántalmazza, rosszabb esetben pedig az életét oltja ki. Ilyenkor többnyire az anyák beszűkült tudatállapotban vannak és csak később fogják fel tetteik súlyát, akkor viszont már késő.

Érdemes odafigyelni tehát arra, ha valaki a közvetlen környezetében vagy családjában hasonló tüneteket észlel egy újdonsült anyukán. Ha a felsoroltak közül bármelyik is két hétnél tovább áll fent, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy terhesség utáni depresszió a diagnózis.

[kapcsolodo_cikkek]
Megelőzés

Érdemes sokkal nagyon hangsúlyt helyezni a megelőzésre annak érdekében, hogy a betegség kialakulását elkerüljük. Ma már szakkönyvek és internetes fórumok is segítik a kismamákat abban, hogy felkészülhessenek a szülés után fellépő nehézségekre. Sok anya ott rontja el, hogy a tengernyi teendő közepette elfelejt figyelni magára és saját szükségleteire, pedig nem lenne szabad. Emberből vagyunk, mindenkinek szüksége van tehát a pihenésre és néhány olyan röpke órára, amikor csak magával foglalkozhat. Sokat segíthet, ha a kismama felveszi a kapcsolatot olyanokkal, akik szintén hasonló helyzetben vannak. Így lehetőség van a tapasztalatok cseréjére és az élmények együttes feldolgozására.

A legtöbbet mégis a közvetlen környezet, vagyis a család tud segíteni. Fontos, hogy a családtagok semmiképpen se bagatellizálják el a problémát. Azzal ugyanis nem segítenek a problémákkal küzdő anyának, ha erélyesen arra utasítják, hogy szedje már össze magát. Ez csak ronthatja az amúgy sem túl rózsás helyzetet, hiszen egy nő azt érezheti, hogy őt senki sem érti meg és hogy teljesen magára hagyták. Nagyfokú kitartás kell mindkét fél részéről ahhoz, hogy a lehető legkisebb sérüléssel túljussanak a felmerülő nehézségeken. Az összefogás és egy meleg, szerető család viszont bármire képes.

Mindig van kiút…

Ha már kialakult a terhesség utáni depresszió, akkor is van megoldás. Érdemes mielőbb egy szakembert felkeresni, aki gyógyszeres és terápiás kombinációval sikeresen tudja kezelni a fennálló állapotot. A pszichiáter a legtöbb esetben olyan hangulatjavítók szedését javasolja, melyek mellett lehet folytatni akár a szoptatást is. A pszichoterápiák menete lehet egyéni és családi is, utóbbi hatékonysága még erőteljesebb, hiszen ott az apák is részt tudnak venni a probléma feldolgozásában és megoldásában.

Ha idővel is, de minden megoldódik és ebből a szürke, negatív hangulatból is ki lehet kerülni, csupán kellő kitartás és a család együttes támogatása kell hozzá. Ha mindez megvan és a beteg a gyógyulás rögös útjára ért, onnan már nincs messze a végső, vágyott, idilli állapot. Ha ez pedig teljesült, akkor nem maradt más feladata a családoknak, mint élvezni és megélni az együtt töltött napokat és órákat a kis jövevénnyel.
     
Kép: bingngu93 / Pixabay