Marc Bolan 35 évvel ezelőtti halálára koncerttel emlékeznek Londonban

A brit rockzenei élet egymástól igen távol eső irányzatainak képviselői - a glam rocktól és a new romantictól kezdve a pogresszív rockon át a punkig - adnak majd koncertet szeptember 15-én az O2 Shepherd Bush Empire-ban.

Marc Bolan gitáros-dalszerző a T. Rex zenekar - különösen az akkori tinik által - bálványozott énekese volt, főleg a 70-es évek első felében, az ún. glam rock korszakban. Bolan két héttel a 30. születésnapja előtt autóbalesetben halt meg Londonban, a Minit barátnője Gloria Jones énekesnő vezette, aki egy fának hajtott az autóval.


Marc Bolan azonnal szörnyethalt és Jones is súlyosan megsérült - a biztonsági öveik nem voltak bekötve. Akik hisznek a tragédiák gondolati „előrevetítésében” azoknak egy adalék: Marc Bolan sosem vezetett autót és egész életében attól rettegett, hogy majd autóbalesetben hal meg!


Visszatérve az emlékkoncertre, amelyet az egykori T. Rex producere Tony Visconti és a zenekar szaxfonosa, Howie Casey szervez, a fellépők közül néhány név már kiszivárgott: Rick Wakeman, Glen Matlock (Sex Pistols), Alvin Stardust, Boy George, Steve Harley (Cockney Rebel), Andy Ellison és Linda Lewis. A hírek szerint a különlegesnek ígérkező koncerten sosem hallott duetteket is előadnak.


Az egyik résztvevő Marc Almond lesz, az egykori Soft Cell duó tagja, amely már egy későbbi időszakban, (synthpop/New Wave) aratta a sikereit, amit bizonyít, a több mint 30 millió eladott lemezük a nagyvilágban. Almond azt mondta Bolanról, hogy csodálatos művész és egyéniség volt és nagy megtiszteltetés számára, hogy felléphet ezen a fantasztikus estén.


Marc Bolan halála után dalai jopgdíjának egy része a The Members Benovelent Alapítványhoz került. Ez az 1934 óta működő szervezet azoknak a rászorulóknak nyújt segítséget, akik betegek, rokkantak vagy idős korral járó pénzügyi nehézségekkel küzdenek. Ez a jubileumi koncert lehetőséget nyújt arra is, hogy megünnepeljék az alapítvány munkáját és eddigi erőfeszítéseit, valamint, hogy támogatókat és forrásokat szerezzenek.

A jótékonysági eseményt támogatja a PRS for Music is, amelynek több mint 90 000 dalszövegíró, zeneszerző, muzsikus és zeneműkiadó a tagja. Legfőbb feladata, hogy a művészek az ő segítségükkel hozájuthassanak a jogdíjaikhoz.