Édes kell a jó döntéshez?

Meghökkentően hangzik, de az édesség jó tanácsadó: mielőtt egy fontos döntést meghoznánk, érdemes csipegetni belőle!

Nagy az esély rá, hogy egy fárasztó munkanap után az edzőterem helyett a kanapé és a tévé felé vesszük az irányt, és persze ölünkben ott lesz a tálka, tele csábító édességgel.

De lehet, hogy ez nem is olyan nagy baj? Egy közelmúltban végzett kutatás szerint annak érdekében, hogy jó döntést hozzunk – legyen szó arról, hogy elinduljunk edzeni, tartsuk a szánkat, vagy akár csak elkerüljük cipőnk lefröcskölését – agyunknak energiára van szüksége, melyhez a glükózból jut.

„Az önkontroll olyan, mint egy izom – mondja Roy F. Baumeister orvos, a floridai állami egyetem szociológiaprofesszora, könyvszerző. – Miután megtettünk valamit, bármit, amihez önkontroll volt szükséges, az izom elfárad, és ha a következő feladat ismét önkontrollt igényel, rosszabbul fogjuk csinálni. Egy kis glükóz, úgy tűnik, pótolja az ember akaraterejét.


Egy munkahelyen töltött, fárasztó és idegesítő nap után agyunknak cukorra van szüksége, hogy a következő döntésünk megfelelő legyen. Optimális esetben azonban nem a sütemény vagy a csokis keksz a megoldás, hiszen lehet, hogy mentálisan hamar a topon érezzük magunkat, de a cukorszintünk is magasra szökik. Sokkal inkább javasoltak a cukor természetes formái, így a gyümölcsök például.

„Olyan üzemanyagra van szükségünk, amely hosszabb ideig hajt bennünket – tanácsolja Baumeister. – A fehérje természetes cukorral kombinálva tökéletes választás.”

Próbáljunk ki például egy almát mandulavajjal vagy joghurtot bogyós gyümölcsökkel – nemcsak erőt adnak, de finomak is!

 

Búcsú Adrienn

Forrás >>


HarmoNet-tipp: Nassolnál valami egészséges finomságot? Nézz körül a Nagyi konyhájában és készíts egy finom desszertet!