Spirituri, avagy a spirituális turizmus

Régen az emberek háromféle okból keltek vándorútra: hódítás, kereskedelem és zarándoklat céljából. A mai turizmus is tartalmazza ezt a három összetevőt, természetesen különböző arányban. Megjelent a spirituális turizmus fogalma is, vagyis a szervezett utazások különféle vallásilag fontos, vagy egyéb módon mágikus, misztikus, spirituális jelentőségű helyekre. Jelenleg - úgy tűnik - az idegenforgalom leginkább fejlődő ága ez a másként önismereti jellegű kalandturizmus mellett...

A spirituális turizmus az ősi vallásos zarándoklatok huszonegyedik századi leszármazottja.

Vallási szempontból fontos célpontok a különféle zarándokhelyek (mint például Lourdes), de nem csak a vallásos ember indul útnak spirituális élmények nyomában: így létezik szervezett út az egyiptomi piramisokhoz (szerencsés esetben rövid meditációval a Királykamrában). El lehet utazni Stonehenge-be részt venni a druida szertartásokon, jógázhatunk és mantrákat énekelhetünk indiai ashramokban (mint Julia Roberts az Ízek, imák, szerelmek-ben), némely nepáli kolostor pedig már inkább hasonlít szállodára, mint bármi másra. A borzongásra vágyók skóciai kísértetkastélyokat látogathatnak, az ezoterikus misztika iránt vonzódók megérezhetik a különleges földsugárzásokat a Pilisben. Azonban mindhárom ősi utazási célban van valami közös: az ember változni akar, több akar lenni. A kereskedő gazdagabb, a hódító hatalmasabb, a zarándok megtisztultabb szeretne lenni.
De vajon mennyire sikerül ez?


Nyár van, jó idő, az emberek sokasága ilyenkor veszi ki éves szabadságát és indul el közeli vagy távoli úticéljai felé. Lemmingek módjára vándorolnak a népek a tengerpartra, ülnek vonatra vagy repülőre, hogy aztán egy-két hetet eltöltsenek valahol, ami nem is nagyon más, mint otthon. Legyen vízöblítéses vécé (a sivatagi országban is), ne legyen túl fűszeres az étel, és alapvető elvárás a wifi hozzáférés is, nehogy túlságosan elszakadjunk az otthoni szokásainktól, a lájkoktól, ímélektől… Vagyis a nyaralás pont olyan, mint otthon, csak messze kell menni érte és sokba kerül. Így végül se gazdagabb, se hatalmasabb, se megtisztultabb nem lesz az ember. Semmi lényegi nem változik. Persze ezzel nincs semmi baj, amennyiben ennyi a cél – de az utazás ennél többet érdemel.A valamirevaló utazás olyan, hogy bennünk is megváltoztat valamit.

Ehhez viszont el kell hagyni a „komfortzónánkat”, a kényelmet, a szokásainkat, a megszokott körülményeket. És ehhez nem is kell messzire menni: bármilyen apró utazás, kirándulás lehet mély spirituális élmény, ha az ember úgy áll hozzá, a belső változás szándékával. Ehhez hozzájárul az is, hogy aki belső átalakulásra vágyik, az nem a környezetét akarja átalakítani – ami a tömegturizmus által teljesen egyformává tett tengerpartokat, szállodasorokat, a környezetszennyezést és pazarló fogyasztást elnézve nem kis dolog. Ha egy utazási magazint fellapozol, csak a tengerpartok, szállodák képeit nézve még azt sem lehet megmondani, melyik országban készültek! A spirituális utazót viszont nem elsősorban kényelmi igényei, hanem megismerési vágya hajtja (vagyis önmagát és a világot akarja megismerni). Ezért követelőzés helyett inkább hálás, alkalmazkodik a helyi körülményekhez, nem akarja saját igényei szerint átalakítani.


Az Ízek, imák, szerelmek című könyv és film erről szól, természetesen amerikai módra. A főszereplőnő új ismerősökre tesz szert, sőt új szerelemre, és megnyílik a szíve a jótékonyságra is. Ez óriási dolog. De ki tudja, mi minden történhetett volna a nagyszerű Julia Roberts által alakított amerikai írónővel, ha Rómában meglátogat pár ősrégi keresztény szent helyet, ha legalább néhányszor kimegy a szállodájából az indiai utcára, ha nem luxusbungalóban lakik Balin?


Mágikus utazás nem csak Rómában, Indiában, Bali mesés szigetén lehetséges – sőt, a valódi utazás belül zajlik le. Ehhez gyorsító katalizátor a „külső” utazás, vagyis a megszokott útvonalak, a már említett komfortzóna elhagyása. Egy szerényebb anyagi helyzetben lévő embernek talán épp a luxusbungaló vagy előkelő szálloda jelenti ezt… És ki tudja: hátha kit-kit vár a maga Javier Bardem-je is valahol.


Jó utat kívánok mindenkinek – kívül és belül egyaránt!


Képek és szöveg: Halász Alexandra

A képek egy igazi spirituális vándorúton, két Camino zarándokútvonalon készültek. A fotókiállítás megtekinthető a Pestlőrinci Önkormányzat Galériájában (Üllői út 400.) 2012. augusztus 27-től szeptember 7-ig.

A megnyitó aug. 27-én este fél hétkor lesz, ahová mindenkit szeretettel vár a szerző!