Ősszel is jókedvűen, egészségesen!

Érdemes az őszi-téli hónapokra előre felkészíteni a szervezetünket, így könnyebben átvészeli a hidegebb időjárást és az esetleges betegségeket. A hidegebb hónapokra való készülődés három fő pillére: tisztítás, táplálás és immunerősítés.

A nyári kalandok, eszem-iszomok és lazaság után célszerű megtisztítani a szervezetünket a méreganyagoktól. Minél tisztább a testünk, a vérünk, a szerveink, annál könnyebb a munkavégzés, annál jobb a közérzetünk és annál kevésbé vagyunk kitéve a kórokozóknak. Ezzel párhuzamosan célszerű feltankolni az ősszel még elérhető táplálékokból, és minőségi (nem mennyiségi!) táplálkozást folytatni, hogy a testünk megkapjon minden, számára fontos tápanyagot. Az immunerősítésnek szintén kiemelt szerep jut ilyenkor, ezzel is felkészülünk az őszi-téli időszakra, amikor több kihívásnak lesz majd kitéve a szervezetünk a hideg időjárástól kezdve a vitaminban kevésbé gazdag ételeken keresztül a vírusokig.

1. Tisztítás

Ez utóbbi hatékonyan támogatja a tüdő tisztító, salaktalanító munkáját. Érdemes tíz percen keresztül végezni. Hogyan? Helyezkedj el kényelmes meditációs vagy fekvő pózban, lazítsd el a tested, nyugodtan lélegezz ki és be. Képzeld el, amint a bőröd pórusai kinyílnak és a levegő rajtuk keresztül áramlik ki és be. Képzeld el, hogy kilégzéskor a testedben összegyűlt összes méreganyag távozik a pórusaidon keresztül, belégzéskor pedig tiszta, ragyogó, égszínkék prána energiát lélegzel be. Ha ezt a légzőgyakorlatot egy száraz kefés ledörzsölés, hideg zuhany után végzed, lehetőleg ruha nélkül, egész napra fel tud tölteni energiával.

2. Táplálás
3. Immunerősítés

4. Az évszakok rendje – mit ajánl a kínai orvoslás?

A kínai szemlélet szerint az öt elem egymást követő ciklusában ősszel már a Fém elem időszakában járunk. A Fém elemhez tartozó minőségek a rend, a betakarítás, az összegzés, a búcsú és elválás, az uralma alá vont szervek a Tüdő és a Vastagbél. Ezek a szervek a kiválasztásért, a salak- és méreganyagok eltávolításáért felelősek a testünkben (a tüdő a széndioxidot, a vastagbél a szilárd salakot távolítja el) és szoros összefüggésben vannak az immunrendszerünk állapotával is. Egy hasonlóan fontos „szerv” a teljes bőrfelület, amelyet a hagyományos kínai orvoslás a harmadik tüdőnek nevez, utalva ezzel fontos kiválasztó funkciójára.

A felsorolt szervek működését támogathatjuk a Fém elemhez sorolt gyógynövényekkel és táplálékokkal. A tüdőhöz a csípős íz tartozik, mivel élénkítő, szétoszlató, oldó hatása van: a tüdőben megrekedt nyálkát és méreganyagokat képesek feloldani és eltávolítani a csípős ízű ételek. Így remekül erősítik a tüdő működését az aromás, csípős, erős növények, mint például a chili, a bors, a gyömbér, a szegfűszeg, a torma, a retek, a kardamom, a curry. A Fém elemhez tartozó táplálékok még a zeller, mindenféle hagyma, így a fokhagyma is, a karalábé, a basmati rizs, a mustár, a borsmenta – ezek segítenek kiegyensúlyozni a vastagbél működését is. Érdemes ezekből gyakran, akár több étkezés során is fogyasztani, valamint gyömbér- és borsmenta teával erősíteni a tüdő energiáját. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne essünk át a ló túlsó oldalára, mert nagy mennyiségben viszont épp az ellenkező hatást érjük el – a túl sok csípős kiszárítja a tüdőt, a bőrt és a vastagbelet is károsítja. A savanyúkáposzta rengeteg C-vitamint tartalmaz és segíti a vastagbél munkáját, a kiegyensúlyozott bélflóra fenntartását.

Kép: Teuvo Uusitalo / Pixabay