Az édeskömény puffadás ellen a legjobb orvosság!

Az édeskömény az egyik legjobb erjedés- és puffadás gátló gyógynövényünk. A gyógyhatást a termés szolgáltatja, ami külalakra nagyon hasonlít a kapormaghoz, csak annál nagyobb, íze fűszeres, kissé csípős.

Az édeskömény az egyik legjobb erjedés- és puffadás gátló gyógynövényünk.

A gyógyhatást a termés szolgáltatja, ami külalakra nagyon hasonlít a kapormaghoz, csak annál nagyobb, íze fűszeres, kissé csípős.

Hatóanyaga az illóolaj, aminek fő komponense az édes ízű transzanetol (50-70%), továbbá a kesernyés, kámforos ízű alfa-fenchon (50%). Tartalmaz még ánizsaldehidet is, melynek köszönhetően az édeskömény illata igen hasonló az ánizséhoz. Nagy mennyiségű kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort vasat, mangánt cinket tartalmaz. Van benne A vitamin és B komplex vitamin.



Az édeskömény világkörüli útja Dél-Európából indult ki. A rómaiak használták nagy előszeretettel, és haszonnal, de ismerték a görögök és a kínaiak is. Azóta elterjedt a világ minden tájára, nem egy országban nagyban termelik a lakosság ellátására. Eredetileg ugyanis csak gyógynövényként használták a sok jó tulajdonsága révén.

Ha egyszer elvetjük a kert egyik sarkába, sokáig nincs vele gondunk. Tarthatjuk az erkélyen is egy cserépben. Életét meghosszabbíthatjuk, ha mindig visszavágjuk, nem engedve meg a virágzást.

Az édeskömény egyik legértékesebb ízesítőnk, mivel nemcsak az ízeket és a szájban levő íz-bolyhokat befolyásolja, de fogyasztásával alaposan besegítünk az emésztésünk meggyorsításába.

A rómaiak minden lakoma előtt körül adtak egy kis szelencét, amelyben édeskömény volt

 Egy csippentés elegendőnek bizonyult a hatalmas mennyiségű étel fogadására. Nem volt gyomorégés, és renyhe emésztés. Az édeskömény aktivizálja az emésztőszervek energiáját, a gyomorban és a vékonybélben. Felgyorsítja a szervezet anyagcseréjét és csökkenti a gázok hajráját a belekben. Erről legjobban úgy győződhetünk meg, ha bab, vagy egyéb hüvelyes elfogyasztása után kellemetlen feszültséget érzünk a gyomrunkban, puffadtságot beleinkben, mintha megállt volna a mozgás.

További jellegzetesség a csuklás, és a nehéz lélegzés, ami a szívre történő nyomásból is eredhet. Ezt megelőzhetjük, ha egy csipetnyi édeskömény magot beleszórunk ételünkbe, ami tovább fokozza az ízek hatását.

Ha olyan ételt fogyasztunk, amelyhez nem csatolhatjuk az édesköményt, de érezhetően baj van az emésztésünkkel, legjobb, ha e dús levelekből készített lét fogyasztjuk, két- három evőkanállal.

Köményt az anyagcseréhez!


A fönt említett emésztési zavarok esetén az egész emésztési rendszerre kiterjedő lelassulás a jellemző. Az egész anyagcsere lelassul, a gyomorban, a belekben pang az étel. Ez lehet túlzott fogyasztás eredménye, vagy idősebb korban a keményítő és a fehérje együtt való fogyasztása. Csökkenthetjük az emésztőszervek terhelését, ha csak keveset fogyasztunk, vagy egyszeri étkezés alatt csak fehérjét vagy csak keményítőt fogyasztunk zöldségfélével. Gyümölcsöt, édességet csak az étkezés után két órával fogyaszthatunk. Ezt azoknak ajánlatos betartani, akik idősebbek, s csökkent az anyagcsere, illetve lelassult az emésztés. A székrekedést a gyomor folyamatos túlterhelése is okozhatja. Ilyenkor ajánlatos meggyorsítani egy kicsit az emésztőszervek mozgását egy kis édeskömény lével.

Köménymaggal a jobb gondolkodásért!


Az édeskömény simulékonyan ömlik szét a szájban, érezhetően birizgálva az érző bolyhokat. Ugyanígy hat a testben az agyban bizonyos idegekre, aminek következtében egy időre megszűnik az aggodalom, az idegesség érzete, elmaradhat a hisztérikus roham. Az édeskömény olaja megkönnyíti az érzelmek rendbe szedését, feldolgozását, és egyensúlyban tartását. Segít a biztonságérzet megszerzésében és megtartásában, oldja a magányosságérzet okozta fásultságot.

Köménymagot a vesére! 


A vese hanyatló munkájának a jele, ha folyadék halmozódik fel a testben. Ez érthető a tüdőre is, vagy más nyálkahártyás részre, ahol fázás következtében nyák keletkezik. Az édeskömény segít a szervezetnek megszabadulni a nem oda való folyadéktól. Ha egy ideig kúraszerűen fogyasztjuk, reggelenként egy csipet magot lenyelve, az egész szervezetben felhalmozódott nyálka eltűnik, és csökkenti a fájdalmat, élesíti a látást, a kismamáknak segít a tejkiválasztásban. Könnyíti a menstruációs folyást, ezért terhes nőknek nem ajánlatos a mag fogyasztása.


Az édeskömény gumója


Az édeskömény fehér gumója is ehető, disztel,ve köretként, vagy magában is, saláta alapanyagként is használhatjuk. A gumónak magas a magnézium-, kalcium-, foszfor-, vas-, kálium-, mangántartalma, és még A-, B-, és C-vitamin is található benne, kiváló antioxidáns és egészségjavító hatása van.

Felhasználható még késő, rendszertelen menstruáció kezelésére is


 A legújabb kutatások kiderítették, hogy női hormonaktivitású hatása is van, ami enyhítheti a klimax tüneteit. Jobb hatást érhetünk el, ha az édesköményt cickafarkkal és komlóval kombináljuk. A késő menstruációnál 10 nappal a menstruáció ideje előtt kezdjük el alkalmazni az édeskömény teáját, minden nap rendszeresen fogyasztva azt.

A tea elkészítése: 1 teáskanálnyi mennyiséget 15 percig főzzünk 2 dl vízben, majd ízesítés nélkül fogyasszuk étkezés előtt 20-30 perccel.

Édesköményolaj: 1 kg olajat 20 kg szárított magból állítanak elő. Belsőleg étvágygerjesztő, emésztésjavító, vizelethajtó, szabályos menstruációt elősegítő, tejképző, hashajtó, féregűző, baktérium-ellenes hatású. Érdemes rendszeresen fogyasztani 1-2 cseppet 1 dl vízben elkeverve emésztési zavarok, megfázás, székrekedés, köszvény, tüdőbetegségek és bélféreg esetén. Külsőleg torokgyulladás kezelésére (toroköblögetés), zsíros és tisztátalan bőr kezelésére, szembetegségeknél borogatásként, puffadás és gyomorgörcs esetén bedörzsölő szerként alkalmazható.