include("include/median_1.php"); ?>
harmonet.hu
include("include/median_2.php"); ?>
Régi házi praktikák befőzéshez
Sokan vagyunk, akik a nyár gyümölcs-zöldség áldását szívesen használjuk arra, hogy majd egészséges, sok vitamint tartalmazó táplálékkal gondoskodjunk családunkról a hideg időszakban. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan kezdünk neki a nagy feladatnak! Az egészségért tenni is kell, például azzal, hogy elfelejtkezünk a konzerválószerekről, élelmiszerszínezékekről és egyéb haszontalan hozzávalókról. Befőzés, tartósítás természetesen, vegyszermentesen, környezetbarát módon.
Elöljáróban néhány fontos szempont:
- a tartósítás egyik alapszabálya: csak friss, egészséges terményt szabad feldolgozni, szedés után a lehető leghamarabb;
- nem csak energiatakarékossági okokból nem ajánlott a fagyasztás, mint tartósítási módszer, hanem mert az így tároltak hétről-hétre sokat veszítenek értékükből;
- a kamra legyen minél hűvösebb, és szellőzzön jól;
- lehetőleg zárt üvegekben tároljuk a gabonaféléket, szárított fűszereket és gyógynövényeket, babot, lencsét, mákot is;
- az üvegeket pontosan címkézzük fel, mert később nehéz visszaemlékezni a részletekre;
- a zsizsik és a moly ellen hatásos a babérlevél vagy a gilisztaűző varádics, illatosításra és hangyariasztásra pedig tökéletes a levendula, kakukkfű, menta szárított csokra;
- a kamra feltöltésekor először a környékbeli termelőknél vagy piacon nézzünk körül!
Befőzés
A gyümölcsöknek élettani szempontból fontos szerepe van, a gyümölcscukor kiválóan alkalmas a fáradtság megszüntetésére, s igen magas vitamin- és ásványianyag-tartalma sem csökken sokat a tartósítás során.
Ha betartjuk a befőzés alapszabályait, tartósítószer nélkül sem fognak megromlani a lekvárok, befőttek, zöldségfélék (lecsó, padlizsánkrém), ivólevek és rostos gyümölcslevek:
- a befőttek, lekvárok tartósítására ne használjunk cukrot, mert eltömíti és hizlalja a szervezetet, növeli a feledékenységet;
- a savanyúságok eltevéséhez, zöldségfélék befőzéséhez ne alkalmazzunk ételecetet, mert elpusztítja a vörösvértesteket, ezért elősegíti a vérszegénységet. Helyettesíteni tudjuk citromlével, rebarbaralével;
- a szalicil gyógyszer, folyamatosan és közvetlenül az élelmiszerbe jutva bélvérzést okoz. Ha tartósítószerként használjuk, az üveget fedő két réteg celofán közé tegyük a szalicilt vagy a nátrium-benzoátot;
- a siker érdekében csak hagyományos celofánpapírt használjunk, ami cellulózból készült, s nem tartalmaz műanyagot;
- a gyümölcsöket mézzel, vagy édesítőszer nélkül főzzük;
- ha édesebben szeretjük a lekvárt, télen fogyasztáskor tegyünk hozzá kívánság szerint mézet;
- az üvegek legyenek tiszták: mossuk ki őket meleg, mosószeres vízzel, majd öblítsük;
- fertőtlenítsük az üvegek belsejét, amíg fő a befőzendő: tartsuk a gőz fölé őket 2-3 percig;
- töltéskor az üvegek ne csak tiszták, hanem szárazak is legyenek, de ne használjunk törlőruhát, mert az is fertőzés forrása lehet;
- az üvegek légmentes lezárása a tartósítás legfontosabb művelete: zárás után fordítsuk lefelé az üvegeket egy kis időre, hogy a tetejük legyen alul;
- a lezárt, meleg üvegeket száraz gőzben (paplan alatt) tartsuk és a lehető leglassabban hagyjuk kihűlni.
Klímabarát befőttrecept:
- az üvegeket töltsük meg a gyümölccsel és semmi mással (még vízzel sem), majd erősen csavarjuk rá a fedőt;
- állítsuk az üvegeket a kuktába, és tegyünk alá 3 ujjnyi vizet, majd fedjük le a kuktát és sípolástól számítva 15 percet főzzük;
- az így készült üvegek a kamrában egy évig egészen biztosan elállnak.
[kapcsolodo_cikkek]
Sóval tartósíthatjuk a petrezselyemzöldet, a vegetának valót és a darált pritaminpaprikát:
- Vegeta készítése: sárgarépa, hagyma, zellergumó, magvalt paprika fél-fél kilogrammját, valamint tetszés szerint 20-20 dkg paradicsomot, karfiolt vagy karalábét és egy nagy csokor petrezselyemzöldet reszeljünk le és keverjük össze fél kg tengeri sóval. Néhány napos pihentetés után töltsük kisméretű csavaros üvegekbe.
- Paprikalekvár készítése: az alaposan megmosott és kimagozott pritaminpaprikát húsdarálón daráljuk le. 1 kg nyers paprikához 40 dkg sót adagoljunk. Egy nagy lábasban első forrásig melegítsük fel a paprikalekvárt, majd kis csavaros üvegekbe adagoljuk. A sóval tartósított élelmiszereket felbontás után tartsuk hűtőben.
Ajánlott szakirodalom receptekkel: Bokor Katalin: Befőzés cukor nélkül? Receptek