Régi házi praktikák befőzéshez

Sokan vagyunk, akik a nyár gyümölcs-zöldség áldását szívesen használjuk arra, hogy majd egészséges, sok vitamint tartalmazó táplálékkal gondoskodjunk családunkról a hideg időszakban. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan kezdünk neki a nagy feladatnak! Az egészségért tenni is kell, például azzal, hogy elfelejtkezünk a konzerválószerekről, élelmiszerszínezékekről és egyéb haszontalan hozzávalókról. Befőzés, tartósítás természetesen, vegyszermentesen, környezetbarát módon.

Elöljáróban néhány fontos szempont:
Befőzés

A gyümölcsöknek élettani szempontból fontos szerepe van, a gyümölcscukor kiválóan alkalmas a fáradtság megszüntetésére, s igen magas vitamin- és ásványianyag-tartalma sem csökken sokat a tartósítás során.


Ha betartjuk a befőzés alapszabályait, tartósítószer nélkül sem fognak megromlani a lekvárok, befőttek, zöldségfélék (lecsó, padlizsánkrém), ivólevek és rostos gyümölcslevek:
Klímabarát befőttrecept:
[kapcsolodo_cikkek]
Sóval tartósíthatjuk a petrezselyemzöldet, a vegetának valót és a darált pritaminpaprikát:

Ajánlott szakirodalom receptekkel:
Bokor Katalin: Befőzés cukor nélkül? Receptek