Vissza a természetbe Henrikkel!

Valamiféle rousseau-i életérzés keríthette hatalmába Henrik Freischladert, a szenzációs német blues-rock gitárost a House in the Woods című legújabb albumának címadó dalában, ahonnan később a szerelem témakörébe is elkalandozik.

„Állítsátok meg a világot” - énekli - de Henrik nem akar kiszállni, inkább utazgatni szeretne, majd félretenni egy kis pénzt és venni valahol egy házat az erdőben ahol nincs rádió és tv…Nos, ilyen gondolatokat hallhatunk hősünk első dalában, amely mindezek ellenére zeneileg a 70-es évek hard-rock világát idézi. A dalban inkább az ének kap kiemelt szerepet, de az utolsó harmadban rendesen odateszi a gitárját is.


A Sistersben a rá oly jellemző dallamvezetést kapjuk, a hatásos „lépegető” gitár-sound egyszerűsége magával ragadó, nem beszélve a szólójáról. A Nowhere To Go-ban a játékosság fogja meg az embert, még egy kis reggaes ízt is belevisz a dallamba, sőt a billentyűsével is összehoz egy kis adok-kapok játékot. A műfajok közti átjárás amúgy is megszokott Freischlader zenei világában, hiszen a nosztalgiázó 1999 című dalban jazzes hatásokat is felfedezhetünk, aztán kapunk egy olyan eszelős gitárszólót, hogy megáll bennünk az ütő! Remélem, hogy az október 17-i A38 Hajón adandó koncertjén is hallunk majd hasonlókat!


Aztán eljutunk az első romantikus, szerelmes dalhoz a Breaking My Heart Again-hez, amelyet bizonyára értékelnek majd a lírai hangulatok kedvelői. De mielőtt teljesen ellágyulnánk a hallottaktól Henrik bekeményít a Take The Blame-mel, a dallam ugyan nem túl eredeti, annál inkább a szám közepén hallható gitárszólója, amely koncerten tuti siker lehet!

A Hear Your Talking jó kis pörgős rock, ennek ellenére nem túl változatos és nekem a dob is túl „favágós”, ugyanakkor a lemez egészét tekintve semmi bajom a ritmusszekcióval - nagyon rendben van. A Too Young Lovers gyönyörű ballada, amelynél a közönség soraiban felgyulladhatnak az öngyújtók, vagy a mobiltelefonok fényei! Henrik kellemes, érzelmi túlfűtöttségű baritonjához remekül illenek az ilyen dalok. Az orgona kiemelt szerepet kap a számban, a gitárnak csak díszítő jelleg jut, ami nem ront az élvezeti értéken.


A With The Flow-ban a cél, sejtelmes hangulat elérése lett volna a rock határain belül, de mégis hiányzik belőle valami, szerintem nem jött át a szándék. A Won’t You Help Me-ben aztán helyére kerülnek a dolgok, ennél finomabb kezdést gitáron nehéz elképzelni egy lírai dalban. A régi idők gyönyörű soul felvételei jutnak az ember eszébe, ezt még a felejthetetlen Otis Redding is elénekelte volna! Henrik énekesi talentumát ismét megcsillogtatja, és ne menjünk el a Hammond nyújtotta „zenei szőnyeg" mellett sem, amelyen fantasztikusan érvényesül Freischladernek a legnagyobbakhoz méltó gitártudása.


Összességében kiváló és roppant változatos ez a lemez, de sajnos az előző négy lemezén bőségesen hallható blues(ok) most hiányoznak, de hogy Vas Zoli gitáros barátom örökbecsű gondolatát idézzem, remélem, "ebből azért nem csinálunk rendszert”! :)