Kozmetikázták II. János Pál rosszul sikerült szobrát

Új arcot és szűkebb köpenyt kapott a köztéri bronzszobor Rómában, mert az első változata a rómaiaknak és a Vatikánnak sem tetszett.

Kedvesebb lett a tekintete és végre a vele szemben állókra néz II. János Pál szobra, melynek leszedték és újraöntötték a fejét - írták a római napilapok a szobor kozmetikázásról.

Oliviero Rinaldi szobrász kilenc hónap alatt módosította alkotását. Talapzattal ötven centimérrel megemelte a már eddig is öt méter magas szobrot. Összehúzta a korábban szétálló pápai köpenyt, amelyet három helyen is átalakított. Az alkotás színe is fényesebb lett. Az új szobrot október 1-jén avatják fel. Ugyanoda kerül vissza, ahol korábban is állt: a Termini pályaudvar előtti térre.


"Szebb lett a szobor" - állapította meg az Il Messaggero napilap, amely azt is megtudta, hogy az alkotás átalakítását a művész saját költségére végezte el.

II. János Pál szobrát tavaly májusban, a pápa boldoggá avatása után avatták fel, de kezdettől fogva ellenérzést váltott ki. A l’Osservatore Romano vatikáni napilap szerint "csúnya" volt, a rómaiak pedig esernyőnek, galambdúcnak, nyilvános illemhelynek nevezték el a szobrot furcsa, öblös alakja miatt.

Általános vélemény volt, hogy a szobor nem hasonlít Karol Wojtylára. A művész azt állította, hogy a lengyel pápa fényképe alapján készítette művét. Rinaldi alkotói szabadságát védve kezdetben elutasította a szobor módosítását, később mégis igent mondott rá.

A szobor módosítandó részleteit egy erre alakult bizottság jelölte ki művészettörténészek, a római önkormányzat és a Vatikán képviselőivel.