Szoborba öntötték Párizsban, ahogy Zidane lefejelte Materazzit

Monumentális bronzszobor örökíti meg a párizsi Pompidou Központ előtti téren a 2006-os labdarúgó-világbajnokság egyik leghíresebb pillanatát, amikor Zinedine Zidane, a franciák csapatkapitánya a francia-olasz találkozó 110. percében mellkason fejelte az olasz Marco Materazzit.

Adel Abdessemed öt méter magas és több tonna súlyú alkotása abból az alkalomból látható az épület előtt, hogy az algériai-francia művésznek október 3-án nyílik kiállítása a Pompidou Központban. Párizsiak és turisták tömegesen fényképezkednek a nagyon is realista szoborkettős előtt, amely a kiállítás végéig, január 7-ig marad a téren.


"Ez a szobor szembemegy azzal a hagyománnyal, hogy a győzelmek emlékére emelünk szobrokat. Ez az alkotás óda a vereséghez" - mondta Philippe Alain Michaud, a kiállítás kurátora. Hozzátette: "Abdel műve kettős értelmű. Egy mindenki által jól ismert eseményt örökít meg, amelyre azonnal rá lehet ismerni, ugyanakkor Masaccio freskóira és a realista hagyományra is utal. Zidane lefele forduló tekintete pedig Ádámnak a paradicsomból való kiűzetésére emlékeztet".

A szobornak egy kisebb változatát korábban már bemutatta a New York-i David Zwirner galéria.