A karcsúságért érdemes elolvasni a címkét!

Bevásárló körútjainkról bizonyára nem ismeretlenek számunkra azok a hölgyek, akik aprólékosan böngészik az élelmiszeres csomagolások, dobozok hátoldalát. Lehet, hogy nem ismernek minden összetevőt, ami fel van tüntetve, és mindez kissé "bogaras" viselkedésnek tűnik, ám a jelek szerint a címke-böngészés szokása egészségesebbé és karcsúbbá teszi ezeket az embereket.

Az élelmiszerek címkéi nagyon hasznosak, ha valaki szívproblémákkal küzd és le tudja olvasni az étel nátriumtartalmát, vagy a cukorbetegeknek, akiknek kontroll alatt kell tartaniuk szénhidrát-fogyasztásukat. Úgy tűnik, akik elolvassák az élelmiszer-címkéket, egészségesebb étrendet alakítanak ki azoknál, akik nem szentelnek figyelmet az ilyesminek.

Egészségügyi szakértők hosszú ideje gondolkodnak azon, vajon a feltüntetett élelmiszer-összetevők hasznosak lennének-e az egyre nagyobb méreteket öltő elhízás-járvány kezelésében. Az Agricultural Economic-ban megjelentetett új tanulmány szerint a válasz határozott igen – legalábbis a nők esetében.


A kutatók a Centers for Disease Control and Prevention adatait használva azt a következtetést vonták le, hogy azon hölgyek átlagos testtömeg-indexe (BMI) akik rendszeresen átolvasták az élelmiszerek cimkéin a tápérték-jelölést illetve az útmutatást, 1,49 ponttal alacsonyabb, mint azoké, akik nem olvasták el (ez körülbelül 5 kilót jelent).

Sajnos a férfiaknál, valamint néhány demográfiai csoportnál nem tapasztalható ugyanez – ők nem részesülnek a címke-olvasgatás előnyeiből. Mindez arra utal, hogy a címkézéseknek is alaposabbnak kellene lenniük, és más élelmiszer-kategóriákra sem ártana kiterjeszteni azokat, hogy a népesség minél nagyobb rétegére lehessenek hatással.
 

B.A.

Forrás >>

Kép: FreeDigitalPhotos.net