6 dolog, amit sose csináljunk az interjú alatt

Rengeteg ember számára az álláskeresés leginkább stresszes része az interjú, mivel ekkor kell bizonyítani, hogy a meghirdetett pozícióra tökéletesen megfelelőek vagyunk. Ez a legfontosabb alkalom arra, hogy jól el tudjuk adni magunkat. Márpedig ez a bizonyítási kényszer igencsak megterhelő tud lenni sokak számára. Sok magasan képzett szakember is bukdácsol ilyenkor és elkövet olyan hibákat, melyekkel elveszi magától az esélyt arra, hogy a végén őt válasszák. 6 olyan dolog, amitől mindenképp tartózkodjunk az interjú alatt.

Ne vigyünk túl sok dolgot magunkkal
Mivel nem nyaralni indulunk, ne vigyünk magunkkal túl sok dolgot az interjúra. Egy mappa, amiben esetleg néhány extra önéletrajz van kinyomtatva, egy toll és néhány üres lap bőven elegendő. Kérdezzünk rá, hogy kabátunkat hová tudjuk felakasztani, esetleg a vizes esernyőt hol tudjuk letenni. Italt ne vigyünk be magunkkal, viszont ha megkínálnak minket, fogadjunk el egy pohár vizet. Ha esetleg megszomjazunk, jól fog esni és ha véletlenül kilötyögtetjük, nem hagy nyomot, mint az üdítők nagy része. Így nem teszünk kárt a berendezésben.

Ha maximalisták vagyunk…
Lehetőleg tartózkodjunk ennek említésétől. Bár mi lehet, hogy úgy gondoljuk, szeretik ezt hallani a munkaadók, az igazság azonban az, hogy sok interjúztató megijed ettől. A maximalisták nehezen dolgoznak együtt másokkal, mivel ugyanazt a maximalizmust várják el mindenkitől, nehezen osztják másra a munkát és általában nagyon nehezen tesznek egy projekt végére pontot. Úgy gondolják, mindig van még valami apróság, amin van mit csiszolni. Inkább mondjuk azt, hogy alaposak vagyunk és figyelünk a részletekre is.
 
Ne ismerjük be, hogy sok gyengeségünk van

Az interjúztatók sokszor teszik fel a kérdést: mit tartunk magunkban gyengének, mi az, amiben szívesen változnánk. Mindezt azért, hogy lássák, a jelöltnek van önkritikája és képes saját gyengeségeit is beismerni, valamint tenni azért, hogy ezen változtasson. Ilyenkor ne kezdjük el sorolni, hogy mi az a rengeteg dolog, amin szeretnénk változtatni. Nevezzük meg egy olyan gyengeségünket, aminek valami köze is van a megpályázott álláshoz és mondjuk el, hogyan dolgozunk azon, hogy ezen változtassunk.


Sablonos válaszok

Fontos, hogy természetesen viselkedjünk az interjú alatt. Legalább annyira számít az, hogy mennyire vagyunk szimpatikusak a minket interjúztató személynek, mint hogy milyen szakmai tapasztalattal rendelkezünk. A személyiségünk alapján fogják megítélni, hogy beleillünk-e a munkahelyi közösségbe. Semmiképpen se adjunk sablonos válaszokat a feltett kérdésekre, mert ezáltal azt gondolhatják, hogy megpróbáljuk elrejteni a valódi személyiségünket.
 
A cég, ahová pályázunk

Mindig készüljünk fel arra, hogy megkérdezik tőlünk, mit is tudunk a cégről, ahová jelentkezünk. Az interjú előtt mindenképpen nézzünk utána a cégnek. Az esetek nagy részében az interneten biztosan fogunk találni valamit, de beszélhetünk olyan emberekkel is, akik esetleg tudnak valamit a vállalatról. A HR-esek így próbálják leszűrni azt, hogy mi csak úgy állást keresünk-e és adott esetben bármit elfogadunk, vagy tényleg az adott lehetőség érdekel minket és valóban ennél a cégnél szeretnénk dolgozni. Mivel a jelentkezők száma általában magas egy adott pozícióra, ez is a szűrés része. Ha vesszük az időt és utánanézünk a cégnek, ők azt fogják érezni, hogy valóban komolyak a szándékaink az állással kapcsolatban.

Telefon
Már az interjú helyszínére való megérkezés előtt némítsuk le, vagy kapcsoljuk ki mobiltelefonunkat. Nem vet ránk jó fényt, ha az interjú alatt megcsörren a telefonunk és akkor kezdjük el kapkodva keresni a gombot, ahol le lehet némítani a csörgést. Manapság a kölcsönös tisztelet jele, ha erre az esetre már előre felkészülve kikapcsoljuk a telefont.


Bertus Barna
HR tanácsadó
www.jobcenter.hu

Kép: FreeDigitalPhotos.net