Geréb Ágnes egyelőre nem kapott kegyelmet

Áder János egyelőre nem dönt a fogházbüntetése előtt álló szülész-nőgyógyász végrehajtási kegyelmi kérvényéről.

Áder János köztársasági elnök csak Geréb Ágnes még folyamatban lévő büntetőügyének lezárását követően dönt arról, hogy kegyelmet ad-e a szülész-nőgyógyásznak, vagy Geréb Ágnesnek le kell töltenie a másik ügyében kiszabott jogerős fogházbüntetését - derül ki a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) honlapján hétfőn megjelent közleményből.

Geréb Ágnest február 10-én négy otthon szüléses ügy miatt egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték. Ezenfelül tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától. A februári ítélethirdetés óta többen - politikusok civilek, szakmai szervezetek - kegyelmet sürgettek Geréb Ágnesnek.

A szülész-nőgyógyász további otthon szüléses ügyei miatt az ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette és kuruzslás vétsége miatt nyújtotta be vádiratát. A szülész-nőgyógyász ezen ügyek miatt jelenleg is házi őrizetben van. Ez ügyben Geréb Ágnes egy büntetőeljárás megszüntetésére vonatkozó kérvényt nyújtott be az államfőnek, amelyet Áder János elutasított - olvasható a KEH közleményében.

Az államfő a közleményében kiemelte: a demokratikus jogfejlődésnek köszönhetően - az Európai Unió szabályaival összhangban - Magyarország jogrendje már nemcsak elismeri, hanem egy 2011-ben alkotott új jogszabály révén biztosítja is az otthonszülés lehetőségét. Mint megjegyezte: Geréb Ágnes sokat tett az anyák háborítatlan szüléshez fűződő jogainak kiszélesítéséért, az ő nevéhez fűződik az apás szülés lehetőségének kórházi protokollba illesztése, és az otthonszülés elismertetéséért folytatott szakmai tevékenység is - tette hozzá.

Áder János ugyanakkor kiemelte, hogy egy jogállamban "nincs az a fontos társadalmi küldetés vagy indok, amely bárkit a hatályos törvények fölé emelhetne". A jogállamiság és a jogbiztonság minden körülmények között valamennyi állampolgártól megköveteli a jogszabályok betartását, a törvényben rögzített normák megsértésétől pedig mindenki köteles tartózkodni. Ez alól Geréb Ágnes sem lehet kivétel - hangsúlyozta az államfő.

A köztársasági elnök is felidézte: a Geréb Ágnes két ügyében lefolytatott és jogerős ítélettel zárult bírósági eljárás súlyos jogsértést állapított meg tevékenységével kapcsolatban, egy másik, jelenleg is folyamatban lévő bírósági eljárás pedig azt vizsgálja, hogy további normasértések is a terhére róhatók-e.

Mindezek alapján, "az igazság körültekintő és pontos feltárása érdekében", az államfő úgy döntött: Geréb Ágnes büntetőeljárás megszüntetésére vonatkozó kérvényét elutasítja, a végrehajtási kegyelmi kérvényét pedig az ügyében jelenleg is folyamatban lévő bírósági eljárás jogerős lezárását követően bírálja el.