Jógaoktatónak lenni: gyorsítósáv az önfejlesztésben

A jóga az egyik legősibb tudomány, mely az önfejlesztésre irányul, és a célja az ember Egységhez való visszatalálása, mely a valódi boldogság és elégedettség alapja. Jógaoktatóként sokszor láttam a jóga jótékony hatásait testi, lelki és szellemi szinten egyaránt. Erről sok könyv és cikk beszámol, s ma már általánosan elfogadott tény. Aki viszont belevág a jóga még mélyebb szintű elsajátításába, és jógaoktatói képzésbe kezd, gyorsítósávon haladhat az önfejlesztés útján.

Néhány évvel ezelőtt olvastam, hogy az analitikus pszichológia atyja, C. G. Jung, mennyire tisztelte az indiai védikus tudományokat, melynek szerves és gyakorlati része a jóga. A világhírű pszichológus úgy fogalmazott, hogy „önmagunk megismerése kaland, mely váratlan messzeségekhez és mélységekhez vezet”. Nos, ezt a kijelentést jógaoktatóként saját bőrömön tapasztaltam meg. S elsősorban akkor, amikor aktív jógázóként eldöntöttem, hogy továbblépek az eddig megismert szinten és én is jógaoktató szeretnék lenni.  S ekkor döbbentem rá a fenti idézet valódi értelmére. A „kaland” új szakaszba lépett…


A jógafilozófia és a gyakorlati felhasználás teljesen más dimenziója nyílik meg azok számára, akik olyan mélységekben ismerik meg a jógát, ami lehetővé teszi, hogy mások számára is képesek legyenek átadni tudásukat. Ezt a jóga gyakorlása önmagában nem adja meg, mert nem az a célja. Ahogy az ismert mondás tartja: ”Teljesen más dolog egy nyelvet beszélni, és teljesen más azt oktatni.”. Ez a jóga oktatására is igaz. A saját tapasztalataimra épített jógaoktatói képzést viszont úgy terveztem meg, hogy mindenkinek megadja a lehetőséget a valódi változásra, képességeinek kiterjesztésére. S nem mellesleg, hogy a mindennapi életben hasznosítható hivatást választhasson általa, hiszen a jógaoktatás számomra is több mint munka. A személyes fejlődését a jógaoktató képzésen résztvevő úgy élheti meg, mintha az önfejlesztés folyamatában egy „gyorsítósávba” kerülne. Olyan dolgokat fedez fel és ért meg önmagában, amelyek csodálatos átalakulásokat hoznak az életének bármely területén.


Természetesen a szellemi, spirituális szint mellett a mindennapi életben is megjelennek a változások. A legtöbb ember vágyik arra, hogy örömteli, élvezetes és mások számára is hasznos tevékenységet végezzen. Ha van terület ahol az önkiteljesedést, a kreativitást, a másoknak hasznos szolgálatot meg lehet élni, akkor az a jógaoktatás. Minden órára való felkészülés egy kreatív folyamat, s minden ember teljesen mást igényel, ami mindig érdekessé teszi a foglalkozásokat. Csodálatos érzés látni azt, ahogy egy kezdetben zárkózottabb, merevebb, adott esetben bátortalanabb ember a jóga segítségével nyitottabbá, rugalmasabbá, kitartóbbá és bátrabbá válik. S ezek elengedhetetlen tulajdonságok ahhoz, hogy valaki ki tudja alakítani azt az életet, amit meg szeretne élni. Természetesen ezt önmagunknál kell kezdeni, hiszen csak ekkor leszünk képesek tartalmasabb, örömtelibb, hasznosabb életet élni és hozzásegíteni ezekhez a minőségekhez másokat.


Ezért ajánlom mindenkinek, aki a jógát egy új minőségben szeretné megismerni a Jógaoktatói képzésünket, ami a maga nemében nagyon különleges. S nem csak azért, mert a jógafilozófia a kvantumszemlélettel kiegészítve, az anatómia a legújabb biológiai szemlélet szerint kerül átadásra. S nem is azért, mert az oktatók önfejlesztésének felgyorsítására lett tervezve. S nem is azért mert a saját jógaiskola létrehozásához szükséges alapvető üzleti ismereteket is elsajátíthatja. Hanem főleg azért, mert olyan integrált szemléletet ismer meg a résztvevő, amely egyesíti magában a jóga évezredes bölcsességét, a modern kvantumszemléletet, és a tudatosodás útját. S ez lehet mindenki számára a valódi kiteljesedés ösvénye.
Szeretettel várunk a Jógaoktatói képzésünkre.

 
Gyuró Éva – Eiva
A Baraka Jóga Iskola vezetője,  jógaoktató
www.barakajoga.hu
http://www.facebook.com/BarakaJogaIskola
Baraka, ahol kinyílik a Világ ...és benne Te is …