Gyes után - újra munka!

A gyermekvállalás a legszebb esemény egy nő életében, de sajnos gazdasági kérdés is. A gyes után az anyák többsége kénytelen visszamenni dolgozni, hiszen a családi kassza kiadásait fedezni kell valahogyan.

Komoly váltás a baba gondozása, a mindennapos közös játék után a munka világa. Sokan nem is érzik felkészültnek magukat erre és beigazolódnak a félelmek: kiderül, hogy szaktudásuk elavult az otthon töltött évek alatt, berozsdásodtak, nehezen találnak közös témát a munkatársakkal. Még rosszabb a helyzet, ha segítség sincs - ilyenkor a baba betegsége esetén az anya nem tud bemenni dolgozni. Egyre gyakoribbak a hiányzások, ami végül a munka elvesztéséhez vezethet.

A dolgozó anyának helyt kell állni a munkahelyen és otthon is, közben naprakészen kell tartania tudását.

Mivel könnyíthetjük meg a munkába való visszailleszkedés folyamatát?
Mielőtt munkába állunk, nézzünk körül a munkaerőpiacon. Találhatunk egy családbarát munkahelyet, vagy élhetünk a munkakörmegosztás módszerével. A lényege, hogy két - jellemzően anyuka – munkavállaló lát el egy munkakört. Így a hiányzás nem probléma, helyettesíthetik egymást. A kötelezettségek, munkaidő, bér és juttatások fele-fele arányban oszlanak el.Ha régi munkahelyünkre mennénk vissza,
akkor fontoljuk meg, hogy ugyanabban a munkakörben szeretnénk-e dolgozni, vagy találhatunk kényelmesebb megoldást, ami a baba igényeihez is jobban igazodik (4 vagy 6 órás részmunkaidős foglalkoztatás).
Kérdés lehet, hogy mennyire várnak minket vissza, tudunk-e építkezni a régi idők sikereiből. Jó taktika lehet már a tervezett munkába állás előtt visszakerülni a köztudatba, vagyis járjunk be a munkahelyünkre, beszélgessünk a kollégákkal, igyunk együtt egy kávét, ismerkedjünk meg az új arcokkal.

Új munkahelyet keresve
ügyeljünk, hogy a munkaidő kiszámítható legyen! Nem jó, ha reggel szól a főnökünk, hogy aznap egy-két órával tovább kell bennmaradnunk. Ezt a helyzetet nem tudjuk majd megoldani egy kisgyermek gondozása, nevelése mellett!
Valljuk be magunknak, hogy „újrakezdők” vagyunk. Vállaljuk fel, hogy újra bele kell tanulnunk a munkába, így rugalmasabb szemlélettel állunk majd hozzá a nehézségekhez. A nyitottság hozzásegít, hogy hasznos tudást sajátítsunk el. Nem baj, ha egy-két évig nem álompozíciónkban tevékenykedünk!

A gyes utáni időszak a tanulás-újratanulás ideje. Ha ebben sikerek vagyunk, akkor utána már könnyen váltunk egy előnyösebb munkahelyre.


Kunsay Melinda

Kép: imagerymajestic - FreeDigitalPhotos.net