Tévhitek a paleolit táplálkozás körül 2. rész

Vajon mi igaz és mi nem a paleolit étrend alapjául szolgáló feltételezésekről? Hartmann Ferenc természetgyógyász tegnapi cikkének folytatásában sorra kerülnek az egyes élelmiszerek is - valóban annyira káros a burgonya, a barna rizs, a szója vagy a tej, tényleg halálos mérgek-e a lencse és a bab?

A cikk első részében szerzőnk, Hartmann Ferenc természetgyógyász a paleolit táplálkozás alapjául szolgáló feltételezésekről és tényekről fejti ki véleményét. A cikk második részében sorra veszi a paleolit rendszer rostokról, krumpliról, kukoricáról, szójáról és más egyéb élelmiszercsoportokról alkotott véleményét. A cikk első részéhez kattintson ide >>

Rostok
Sz.G.: A gabonafélékkel van más baj is: állandóan a rostokat ajánlgatják, csakhogy tudományosan nem igazolt, hogy azok a székrekedésen túl bármit is megelőznének. Viszont a gabonakorpa fitátjai mágnesként ragadnak magukkal minden ásványi anyagot, magyarán kipucolják a szervezetünkből a kalciumot, a vasat, a magnéziumot és minden mást, amire szükségünk volna. Ugyanezért veszélyes a barna rizs is.
 
H.F.: Szívesen megnézném Szendi Úr beszélgetését a makrobiotikus táplálkozás híveivel, akik állítják, hogy étrendjük gazdag vasban, kalciumban, egyéb ásványi anyagban és nyomelemben, valamint kiemelten fontosnak tartják a barna rizs fogyasztását nem ismerve és nem igazolva a szerző által leírt veszélyeket. A „gabonakonyha” mindig is a természetgyógyászok által javasolt táplálkozás alappillére volt. A mai napig vidéken szeretettel fogyasztják a rizskását, zabkását, köleskását. Elterjedt a városokban a gabonapelyhek fogyasztása, pl. müzli formájában. Nem a gabona a baj, hanem éppen az a probléma, hogy a mértéktelen húsfogyasztás átvette sok helyen a megszokott egészséges táplálkozást.

Burgonya, kukorica

Sz.G.: Több nyomós érv szól amellett, hogy kerüljük a burgonya fogyasztását. Olyan mérgező anyagokat tartalmaz, hogy kutatók szerint, ha valaki ma akarná élelmiszerként engedélyeztetni, elutasítanák. A kukoricáról hasonló „jókat” mondhatunk. Kiderült, hogy tartalmaz egy Ding nevű fehérjecsoportot, ami autoimmunizál és pl. rheumatoidarthritist okoz.
 

H.F.: A mexikói indiánok ismert tápláléka a kukorica, ha már szerzőnk mindig a természeti népekkel példálózik. Míg a szegényebb emberek Európában főleg az éhínség pl. háború idején, ha tehették, krumplit krumplival ettek, addig hússertéseink krumpli és kukorica együttes fogyasztásával növekedtek a paraszti világban. Ez a két élelmiszer több ponton kapcsolódik az ember alap élelmezéséhez. „Szörnyű” veszélyét szerencsére korábban nem ismerték fel és így is több egészséges nemzedék nőtt fel. Az idézetre: a rheumatoid arthritis betegséget, ha 60 éves kor felett alakul ki, korántsem a táplálkozás okozza, hanem az évek elmúlta.
 
Szója és földimogyoró

Sz.G.: Sokan fogyasztják a szóját és földimogyorót, mindkettő veszélyes élelmiszer. Az agyonreklámozott szója rengeteg veszélyes anyagot tartalmaz és népszerűsített egészségügyi előnyeit a mai napig nem tudták igazolni. A szójában fehérjeemésztést gátló anyagok vannak, ez attól abszurd, hogy fehérjepótlóként alkalmazzák és ajánlják. A szója tele van fitátokkal, melyek mint a gabonarostok, nem engedik hasznosulni az ásványi anyagokat. Ez fokozott veszélyt jelent a szójatápszerrel táplált csecsemőkre nézve. A szójában található fitoösztrogének durván beavatkoznak a hormonális működésekbe, ez csecsemőknél és gyerekeknél különösen veszélyes. A szója goitrogén, azaz gátolja a pajzsmirigy működését, ez csecsemőknél drámai következményekkel járhat, de a nők körében egyre gyakoribb autoimmun pajzsmirigybetegségek képében is komoly problémát okozhat. Rengeteg étel tartalmaz rejtetten szóját, pediag a leggyakrabban, akár halállal is végződő allergiás reakció a szójára és rokonára, a földimogyoróra alakul ki. Elborzadva szoktam nézni a boltokban a mindenféle formában árusított földimogyorót, amely lektinjei révén vastag- és végbélrákot okoz és áteresztővé teszi bélfalat.
 
H.F.: Ennek a két terméknek a fogyasztását én sem tartom teljesen egészségesnek. Mértékkel viszont nincs vele problémám. Azzal viszont igen, hogy a tisztelt szerző démonizálja ezeket az élelmiszereket, tehát rákkal fenyeget és különböző hormonális, autoimmun betegségek rémképeit vezeti elő. Vegyük például a kínaiak kedvenc eledelét, a tofut. Ugye nem gondolják, hogy évezredek alatt nem figyeltek volna fel pusztító mivoltára?  Ha a szerző a génmanipulációra gondol, akkor azt nevezze meg, ne az élelmiszert. Na persze ez nem teszi érdekessé…..
 
Tej
Sz.G.: A tejfogyasztás evolúciós szempontból szintén kritikus, mert szervezetünk sem a laktózt, sem a tejfehérjéket nem tudja megfelelően kezelni. A csecsemőkori tejfogyasztás az egyik oka az I-es típusú cukorbetegségnek, a csecsemőkori refluxnak és  felnőttkorban is sok embernek okoz emésztési problémát, allergiát. A tejben növekedési faktorok találhatók, melyek hozzájárulnak a daganatok növekedéséhez, de olyan mindennapi problémák, mint aknék, ekcémák is gyorsan elmúlhatnak a tej és tejtermékek elhagyásával.


H.F.: Azon kívül, hogy bizonyos bőrbetegségek és egyéb problémák az arra érzékenyeknél kapcsolatban vannak a tej fogyasztásával, ennek a résznek a sugallata alapjától kezdve téves. A világon 3 természetes folyadék van: a vér, a víz és a tej. A tej elkíséri az embert a születéstől a halálig. Rengeteg információ áll rendelkezésünkre és sokkal több tapasztalat, amely azt mutatja, hogy a tej és tejtermék fogyasztása hasznos az ember számára, mint amennyi ellene szól. Javaslom a szerzőnek, hogy csak ide a szomszédos Ausztriába utazzon el az Alpok világába és beszéljen az őszerinte daganatos, aknés, ekcémás és egyéb problémában szenvedő tehéntenyésztő és tejfogyasztó sógorainkkal. De az is jó megoldás, ha megcáfolja a kaukázusi népek egészségmegőrzésről vallott filozófiáját, akik a hosszú élet titkát a mindennapi tej, joghurt, kefír fogyasztásban látták és az egy szelet sajt a teljes kiőrlésű rozskenyérrel minden ottaninak kedvence. Végezetül elmondhatná az ősi fajtájú magyar tarka tehénnek, hogy teje lassan átok az emberekre. Vidéken ma is az idős emberek a tejben áztatják a kenyeret, hogy el tudják fogyasztani, mert a tej és a kenyér ősidők óta – még ha nem is kezdetleges ősi lét és gondolkodás óta - fontos tápláléka az élő szervezetnek.  Ez nem azt jelenti, hogy nem nélkülözhető. Aki arra érzékeny, annak ezt kerülni kell.
 

Hüvelyesek

Sz.G.: A földműveléssel vezették be a hüvelyeseket, melyek meglehetősen alattomos növények. Lektin nevű fehérjéket tartalmaznak, amelyeket nem tudunk megemészteni. Ezért puffaszt a bab, de a ricinus lektinje halálos méreg, egy parányi adagjával öltek meg hajdanán egy kiugrott KGB-s ügynököt. A lektinek átjárhatóvá teszik a bélfalat, ez az allergiák és autoimmun betegségek elindítója. Némely lektin a vért is kicsapja, a vércsoport-meghatározásra lektineket használnak.
 
H.F.: Nagyon úgy tűnik, hogy a szerző kifogyott a józan érvekből, hiszen hogyan lehet a ricinust és a magyar kertek szépen virágzó tarkababját egy lapon említeni? Tehát jó esetben is csúsztatásról van szó. A hüvelyesek fontos kiegészítői a táplálkozásunknak. Gondoljanak csak a sok kiváló főzelékre, amelyek alapját adták még 20 éve is az őszi – téli táplálkozásnak, de mindnyájan emlékezünk a nyár eleji első zöldbablevesre, stb.
 
Növényi olajok és margarin
Sz.G.: A nyugati ember számára az egyik nagy csapás az volt, amikor elhitették vele, hogy az állati zsírok veszélyesek, hogy a koleszterint kerülni kell és mindezek helyett használjunk inkább növényi olajokat. Nos, a növényi olajok legtisztább formájukban is veszélyesek, mert tele vannak gyulladáskeltő omega-6 zsírsavval, amely szív- és érrendszeri, a daganatos megbetegedések egyik súlyos kockázati faktora. Ráadásul a növényi olajokat hidrogénezni szokták, hogy sütésállókká váljanak és ne avasodjanak meg könnyen. Eközben transzzsírok keletkeznek, amelyek a szív- és érrendszeri betegségek egyik legnagyobb kockázati tényezői. Emiatt kerülendő a margarin is, mert bár némely cég minimálisra csökkentette a transzzsírtartalmát, más társaságok fütyülnek erre.
 
H.F.: Ezt a véleményt nagyjából osztom. Azzal viszont nem értek egyet, hogy a növényi olajak legtisztább formában is veszélyesek. Gondoljunk csak a déli szomszédainknál termesztett olívabogyóra, amelynek olaja évszázadok óta védi dalmát barátaink egészségét. A magyar búzacsíraolajról vagy éppen az immunerősítésre is javasolt orosz és kínai vörösfenyőmagolajról és egyáltalán a növényi olajok széles skálájáról azt állítani, hogy tele van gyulladáskeltő anyaggal, kissé merész dolog.
 


H.F. összefoglalás:
Amint említettem, nem vagyok sem orvos, sem dietetikus, sem táplálkozástudós. Egyszerűen gondolkodó emberként viszont felháborít, hogy miközben még hazánkban is van éhező ember, addig többen az élelmiszerek ún. káros hatásaival fenyegetnek és lassan több borzalmat írnak le, ami történhet velünk, ha tejet iszunk, mintha dohányoznánk. A kedves olvasó véleményére bízom a dolgokat, csak annyit kérek, GONDOLKODJON. Egyetlen káros dolog van a világon: a mértéktelenség, ami az ember gyengeségétől függ. A további veszélyt az ún. globalista élelmiszergyárak okozzák, amelyeket érdekes módon a szerző úr nem emelt ki. A génmanipulált, illetve silány minőségű, vegyszerekkel kezelt élelmiszer fogyasztása sokkal több veszélyt rejt, mint az életadó tej vagy a gabonáink, a gyümölcseink és a hüvelyeseink.
A szerző hozzáállását egyszerűen abba a trendbe sorolom, amely 20 éve beáramlott nyugatról. Mindegy, mit mondunk - cáfoljanak mások, hivatkozunk pár soros információkra azt sugallva, hogy kiolvastuk az egészet. Főleg amerikai szerzőket idézünk, ahol a lakosság táplálkozási szokásai drámaiak és közük sincs hazánk táplálkozási kultúrájához. Mindig rémségekkel fenyegetünk azt a látszatot keltve, hogy tudjuk a tutit, viszont beszélnek rólunk. Tehát ezek az írások beleférnek a „mérgező víz, mérgező levegő, mérgező só”, stb. csapatába. Néha van bennük némi nem cáfolható igazság, de ennek haszna eltörpül ahhoz a kárhoz képest, amelyet egyszerű emberek életében okozhatnak, akik döbbenten értesülnek arról, hogy például a nagymama évek óta mérgezi őket a bablevessel és a mákos kaláccsal vagy a mákosgubával.
 
Készülj a Karácsonyra! – a Juglandis egyszerű 7 napos testtisztító programjával

Minden egyéb állásfoglalás helyett olvasóinknak bemutatjuk a Hagyományos Kínai Orvoslás egészségfilozófiájából származó egyszerű táplálkozási modellt, melyet mindenki sikeresen alkalmazhat attól függetlenül, hogy a hús- vagy a gabonapártiak csoportjába tartozik. Semmit nem találtunk fel! Ezt a rendszert az ókorban kezdték fejleszteni. Lényege az, hogy adott élelmiszereket csak tulajdonságaik alapján elemzik, például hűtő vagy melegítő, szárító vagy nedvesítő, szétszóró vagy összehúzó az adott táplálék.
Ebben a témában több érdekes könyv is megjelent. pl. dr. Chen Zen: A gyógyító kínai konyha.

1 napos tanfolyamra invitálunk benneteket, ahol megismerhetitek ezt a kiváló és eredményes módszert.
Tanfolyam időpontja: 2012. december 8. (szombat)
Helyszín: Budapest belvárosa
Ára: 10.000,-Ft
A tanfolyamhoz jegyzetet biztosítunk, amelyben a 7 napos kúra részletes kivitelezése is szerepel.
 
Jelentkezés: Farkas Szilvia 06-30-9895-714 vagy szilvi@juglandis.hu

Képek:
dan - FreeDigitalPhotos.net
Idea go - FreeDigitalPhotos.net
winnond - FreeDigitalPhotos.net