Felelősségre vonások a kukában meghalt kínai gyerekek ügyében

Iskolaigazgatóktól kormányzati tisztviselőkig összesen nyolc embert büntettek meg Kínában amiatt, hogy a napokban öt, 10 év körüli gyerek megfulladt egy szeméttároló konténerben.

A gyerekekre a délnyugat-kínai Kujcsou tartomány Picsie városában egy szemétgyűjtésből élő asszony talált rá egy út menti nagyméretű kukában. Mint utóbb kiderült, a légmentesen zárható tárolóban a hideg időben menedéket keresők faszenet égettek, és halálukat szén-monoxid mérgezés okozta.
 
A kallódó utcagyerekek, valamennyien fiúk és unokatestvérei voltak egymásnak; apjuk három testvér. A legfiatalabb 9 éves, a legidősebb 12 éves volt.
 
Az iskolakerülő gyerekeknek három héttel korábban veszett nyomuk, családtagjaik állítólag azóta keresték őket. Egyikük apja elmondta, hogy fia két éve abbahagyta a tanulást, és helyette marhák mellett volt csordás.
 
A tragédia Kína-szerte nagy visszhangot váltott ki, a történtekért sokan hibáztatták a gyerekek családját és a helyi kormányzatot.
 
A városi elöljáróság hétfőn éjszaka úgy döntött, hogy kötelességszegés miatt két, az oktatásért, illetve a polgári ügyekért felelős kerületi kormányzati tisztviselőt eltávolít az állásából. Két hivatalnokot és két iskolaigazgatót abból a járásból mentettek fel, amelyhez a gyerekek közvetlenül tartoztak, a kerület két helyettes vezetőjét a nyomozás végleges lezárásáig felfüggesztettek az állásukból.