A nőket sújtó erőszak ellen tüntettek Olaszországban

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján egész Olaszországban demonstrációk figyelmeztettek arra, hogy minden hatvanadik órában egy olasz nőt saját férje vagy partnere öl meg.

"A fizikailag gyengébb ember bántalmazása és meggyilkolása az embertelenség és mindenekelőtt a gyávaság bizonyítéka" - mutatott rá a világnap alkalmából megjelentetett cikkében a L’Osservatore Romano, a Szentszéki napilapja. Az újság szerint a nők elleni erőszakot nem a gazdasági válság táplálja, a gyilkosok a "női emancipációt képtelenek elfogadni". 
 
Olaszországban egész hétvégén egymást követték a nőkkel szembeni erőszak ellen tartott demonstrációk: a Colosseumot szombat este kivilágították a családi erőszak nő áldozatainak emlékére, Genovában vérszínűre festették a szökőkutakat. A nem csak nők vezette utcai felvonulásokon a párkapcsolati erőszak minden formája elleni hatékony fellépésről szóló egyezmény, az Isztambuli Konvenció minél előbbi ratifikációját követelték a római parlamenttől.
 
"Tömeges nőmészárlás" zajlik Itáliában a nők jogait védelmező egyesületek szerint, miután negatív rekordot döntött a családon belüli erőszak áldozatául esett nők száma. Az év eleje óta 115 nőt gyilkolt meg saját férje, partnere vagy más hozzá közel álló férfi. Tavaly 127 volt az áldozatok száma. 
 
A halottak többsége olasz nő, de fokozatosan emelkedik az Olaszországban élő bevándorló lányok és asszonyok közötti áldozatok száma is. 
 
A 16-70 év közötti nők egyharmada életében legalább egyszer volt lelki vagy testi agresszió áldozata, az erőszakot azonban csak 35 százalékuk jelenti a hatóságoknak. 
 
A gyilkosságok tíz százalékát fenyegető zaklatás előzi meg, amely átlagosan másfél éven át nyomasztja az áldozatokat. A fenyegető zaklatást büntető törvény 2009-ben lépett életbe Olaszországban.