Ízek, imák, India

Ha kedveled az egzotikus ízeket, az indiai konyha rajongója vagy, illetve szeretnél jókat enni akkor is, ha vegetáriánus vagy, jó hírünk van számodra: megjelent Hémangi új szakácskönyve!

Talán már minden magyar olvasónak volt szerencséje Hémangi (Stefán Helga) szakácskönyveihez. A vegetáriánus gasztronómia háziasszonya az elmúlt években egyedi, tematikus kötetekkel varázsolta el közönségét. Első kötete A kerttől a konyháig az otthon termelt ínyencségek, évszak szerinti receptötletek és az év körforgása szerint illő ízek gyűjteménye. Második munkája a magyar konyhaművészetben kalauzolt bennünket (Vegetáriánus kalandozások a magyar konyhában), amelyről ma már tudjuk, hús nélkül még hatékonyabban, még jobban működhet.


Hémangi legújabb könyve ezúttal Indiába repít, a tradicionális, nemzeti ételeken túl egészen a hindu templomok titkos konyhaművészetéig. A recepteken keresztül nem csak mennyei ételekhez juthatunk, hanem betekintést nyerhetünk az ősi indiai-védikus kultúra vendéglátási hagyományaiba is. Helga legújabb könyve tökéletesen illeszkedik a sorozatba. Kiváló karácsonyi ajándék lehet azoknak a családtagoknak, akik szeretnek főzni, esetleg számos kötettel rendelkeznek már a témában, de valami újjal és egyedivel lepnénk meg őket az ünnepekre. Azoknak is meghozhatjuk a kedvét a konyhai teendőkhöz, akik a keleti kultúrák varázsába szerettek bele... A kiadvány további különlegessége, hogy a legrafináltabb csemegék elkészítését egy DVD-n is megtekinthetjük!
 
"Hiszem, hogy a finom étel olyan, mint a boldogság: csak akkor az
igazi, ha megoszthatjuk valakivel, akit szeretünk. Az Ízek, Imák,
India jóval több, mint egyszerű receptgyűjtemény. A csodálatos
vegetáriánus ételek elkészítése közben Hémangi történetein keresztül
körbeutazhatjuk a mesés kelet titokzatos tájait, és belekóstolhatunk
mindannyiunk legfontosabb táplálékába, a spiritualitásba is."
Steiner Kristóf, újságíró, a Lélekbonbon c. könyv szerzője

 

„Számomra a főzés a múlt, a jelen és a jövő. Egy mély meditáció, szeretetnyelvünk kifejezése.

Különösen igaz ez az indiai konyhára, ahol a sistergő olajban piruló fűszerek felcsapó illata, az ínycsiklandozó ételek látványa, a szín- és ízkavalkád rabul ejtik érzékszerveimet, fogva tartják az elmémet, és elrepítenek egy másik világba, túl az idő és a tér horizontjain…

Az indiai konyhában benne rejlik egy nép ősi kultúrája, hagyománytisztelete, a vallásosság, az egészség, az életerő, a szeretet, a tisztelet, az odaadás, az alázat, a művészet...”
(Részlet a bevezetőből)

Ha szereted a tradicionális indiai ízeket, és szeretnéd megtanulni elkészítésüket, elkápráztatni vele szeretteidet, akkor ez a könyv neked szól!… Ők is ajánlják

„Hémangi nagyszerű receptkönyvei már több mint egy évtizede fontos kellékei családunk konyhájának. Mivel természetesen a három gyermekünk is ugyanúgy vegetáriánus, mint ahogy mi a feleségemmel, fontosnak tartjuk , hogy amennyire tápláló legalább annyira változatos étrenddel örvendeztessük meg egymást és a fiúkat, minden egyes nap.
Ebben a törekvésünkben felbecsülhetetlen kincs Hémangi összes receptje, amelyet ezúton is bátran és örömmel ajánlok mindenkinek!”


Szeretettel és barátsággal:
Kowalsky Balázs Gyula zeneszerző, énekes, jógaoktató


„India, az érzékiség bölcsője ihlette ezt a kötetet, ahol a mindennapok levegőjében keveredik a zene, a fűszerek és a szerelem illata. Végtelen, s egyben minden, amihez ragaszkodunk. Hit, szabadság, változatosság: a természet maga – meglibbent, ahogy lapozok. Akár hithű vegetáriánus, akár konyhai kalandor, merjen nagyot harapni ebbe a világba és hiányérzet nélkül rabul ejti! Ahogyan zene és szerelem, ez a könyv is mindenkinek jár.

Legyen nő vagy férfi, ezeken az oldalakon könnyen meríthet ihletet és bátorságot, hogy új ízekkel lepje meg kedvesét! Most már tudom, hogy engem a sikarni és a kókusz-csatni vesz le a lábamról...”

Birta Gábor, kontratenor operaénekes, www.gaborbirta.com


„Nem értek ugyan a kulináris tudományhoz, de szeretem a finom ételeket. Ha bármikor eljutottam egy idegen városba, vagy faluba, sosem mulasztottam el, hogy megnézzem a piacot, a temetőt, és megkóstoljam azokat az ételeket, amelyeket a helybéliek kedvelnek. Nagy érdeklődéssel olvastam el Hémangi Dévi Dászi indiai receptjeit is, amelyek nagyon ízletesnek és egészségesnek tűnnek számomra. Ha lehetőségem kínálkozik, feltétlenül élek velük, és ezt ajánlom a könyvet kezében tartó olvasóknak is.”
Szívélyes üdvözlettel: Bálint gazda, azaz Dr. Bálint György


„Élsportolóként figyelnem kell a helyes táplálkozásra. Átlagosnál nagyobb étvágyam miatt az étel minőségét, összetételét egyaránt figyelnem kell a súlyom és a fizikai formám optimlizálása érdekében. A korábbi sporttáplálkozási elméletekkel ellentétben, ma már a "húst-hússal és kenyérrel" táplálkozás helyett egyre többen fordulnak a zöldség alapú, sőt a vegetáriánus konyha felé. Én mindenevőként igyekszem a változatosság mellett minél több húsmentes napot tartani havonta. Ehhez Hémangi könyvei praktikus, ráadásul ízletes segítséget nyújtanak.”
Kiss Gergely, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, ízrajongó