Miért fontos az első randi?

Nem alaptalanul akarjuk a legjobb formánkat hozni az első találkán - az első randi fontosságát kutatások is alátámasztják. Mi történik akkor, ha mégis valami balul sül el a nevezetes estén?

Péntek este hat óra – spurizunk haza. (Végre eljött a nagy nap!) Este hét – miután a szoba közepére hajigáltuk a gardrób tartalmát, elkámpicsorodva ülünk a konyhakövön, a fejünkben olyan gondolatok cikáznak, mint: talán mégis meg kellett volna venni azt a sötétkék felsőt, vagy ha nem ettem volna meg tegnap este azt a krémest, most felvehetném a kis feketét. Fél nyolckor már az is megfordul a fejünkben, hogy inkább el sem megyünk, de tíz perccel később győz a józan ész, a kíváncsiság, no meg némi önérzet: abban megyünk, amiben jól érezzük magunkat, és kész. Vajon tényleg ennyire fontos az első benyomás, vagy mi nők hajlamosak vagyunk mindent túlreagálni?

Solomon Asch (idézi Forgács, 2003) szerint nincs semmi baj velünk. Az első benyomás valóban nagyobb súllyal esik latba, sőt, rányomja bélyegét az utána következő információcsokorra is. Ha például valakiről az jut el hozzánk először, hogy irigy, hiába tudjuk meg róla később, hogy okos meg szorgalmas, mi már betettük az illetőt az irigy-rekeszbe, és ehhez illesztjük a többi tulajdonságot.Jones és munkatársai (1968; idézi Forgács, 2003) is az elsőbbségi hatás mellett érveltek. Vizsgálatukban két ember teljesítményét kellett véleményezni – az egyikük nagyon jól startolt: a harminc kérdéses teszt első felében csaknem hibátlan teljesítményt nyújtott, utána azonban már becsúszott néhány tévesztés. Ezzel szemben a másik személy bizonytalanul kezdett, de később megtáltosodott, és a kérdéssor második felében keményen állta a sarat. Valójában mindketten 50%-os eredményt értek el, azaz a harminc kérdésből tizenötre tudták a választ. A kísérleti alanyok mégis az első ember mellé tették le a voksukat: okosabbnak ítélték, mint azt, aki nem túl meggyőzően kezdett, de később belejött.

[kapcsolodo_cikkek] 
Nem alaptalanul akarjuk tehát a legjobb formánkat hozni a fontos első találkán. Szerencsére azonban akkor is van remény, ha minden igyekezetünk ellenére valami balul sül el – nem elég, hogy lekéssük a buszt, és elkésünk, de lefröcsköl egy autó, mindezek tetejébe pedig hebegünk-habogunk, és közben rettenetesen sajnáljuk magunkat, amiért mindez velünk történik.

Itt a mentőöv! A legjobb, amit ilyenkor tehetünk, hogy kimegyünk a mosdóba (nem, nem oldunk kereket), és ott, a tükör előtt mantrázzuk halkan: minden rendben, önmagam adom. Okos vagyok és szép. Még egy mosolyt is megejthetünk a nagy ijedtségre, majd szépen menjünk vissza az asztalunkhoz. Ezzel a kis szünettel felülírhatjuk az elsőbbségi hatást, és így partnerünk a későbbi információt (akár az addig nem villantott jó tulajdonságainkat) is figyelembe veheti rólunk.