Tiszta lappal 2013-ban: az újévi fogadalmak titka

Egy év utolsó napjai kitűnő lehetőséget nyújtanak arra, hogy számot vessünk mindazzal, ami eddig volt, ami tetszett és ami nem, amin változtatni szeretnénk és amivel meg vagyunk elégedve. Ugyanakkor ezekben a napokban szembenézhetünk a minket ért csalódásokkal, fájdalmakkal és lehetőség szerint magunk mögött hagyhatjuk őket. Mégis azt látjuk, hogy ezek az álmok és célok a legtöbbször nem teljesülnek.

A nagy változásokkal az a helyzet, hogy nem elég, ha különleges körülmények előzik meg őket. Az év vége egy nagyszerű körülmény, egy nagy lehetőség és ráadásul nem az utolsó, hisz jövőre újból élhetünk vele. És mégis, ez nem elég a változáshoz.

Sokszor láttam már nagyméretű álmokat az év végi listákon: leszokom a cigiről... végleg; jövőre mindenképp elmegyek nyaralni; befejezem az iskolát; többet nem veszekszem a párommal; meggógyulok; stb. Egyes álmokhoz elég a puszta elhatározás és teljesülnek. De akkor tulajdonképpen ezeket bármikor el lehetne dönteni, nem szükséges hozzá, hogy év vége legyen.


Szóval eljön a december, megszületnek a világmegváltó listák, a nagy tervek és aztán januárban már meg is feledkezünk róluk. Ha eszünkbe jut (vagy eszünkbe juttatják azok, akiknek hirtelen lelkesedésünkben elmeséltük), kissé zavart mosollyal ismerjük be, hogy „hát igen, tényleg úgy volt, hogy.... aztán nem jött be”.

Azt hiszem, nem is nagyon tesszük fel a kérdést: vajon miért nem sikerült? Ha mégis feltennénk, akkor elgondolkodhatnánk a következőkön:
Ha a fentieket végiggondoljuk és így a számunkra megfelelő és megvalósítható célokat tűzzük ki, mindenképp nagyobb eséllyel tudunk változni.

Kellemes és sikeres év végi tervezgetést mindenkinek!


Seer Szeréna, pszichoterapeuta
www.szerena.eu
0630 20 354 91