Alkohol, drog vagy józanság? Hogyan partizz Szilveszterkor?

Az év utolsó napján mindenki ünnepel, ám nem mindegy, hogyan. A legtöbben fogyasztanak valamilyen alkoholt vagy szert, de ne feledjük: szórakozni józanul is lehet! Útmutatók a szakembertől.

Szeretjük méltón búcsúztatni az óévet és megünnepelni az új kezdetet. Sokan valamilyen parti vagy házibuli formájában, kisebb-nagyobb társaságban ünnepelnek. Erre az alkalomra azonban nem csak szép új ruhával és kiegészítőkkel készülhetünk fel, hanem némi tudatossággal is az alkohol- és drogfogyasztást illetően. A legtöbben fogyasztanak valamilyen alkoholt vagy szert, de ne feledjük: szórakozni józanul is lehet!


Íme három lehetőség a szilveszter éjszakához:


1. Józannak maradni. Valójában ez volna a legideálisabb döntés, de sajnos ezt nagyon kevesen választják. Zömmel a gyerekeikkel otthon maradt kismamák és kispapák, illetve a már leszokott vagy eleve absztinens embereknek egyértelmű ez a fajta óévbúcsúztatás. Keress olyan társaságot, ahol mindenki a józanságot választotta. Ha azonban mégis, úgy döntesz, hogy képes vagy végigcsinálni egy házibulit vagy bármilyen más szórakozóhelyen lévő szilveszteri bulit józanul, néhány hasznos segítség neked:

2. Alkoholt fogyasztani.
Nem vagy egyedül, sőt a legtöbben szilveszterkor isznak, azonban a mértéktartás nagyon fontos. Nem mindegy, hogy teljesen lerészegedsz és rosszul leszel, semmire nem fogsz emlékezni a himnuszból, a partiból, nem beszélve arról, hogy hogyan jutottál haza, vagy kellemes, enyhén becsípett állapotban élvezed a bulit. Néhány ötlet, hogyan tarts mértéket: 3. Drogozni. Legyél óvatos. Az alkoholon és a gyógyszereken kívül minden más tudatmodósitó szer illegális, és szilveszterkor erre kifejezetten figyelnek a rend őrei. Ha elkapnak és drogtesztet csinálnak vagy éppen találnak nálad kábítószert vagy arra utaló tárgyakat, eljárást indítnak ellened és könnyen elképzelhető, hogy az új évet egy cellában töltöd. Nálunk azonban sokan, főleg a 14-18 éves korosztályban - az alkohol és a gyógyszerek együttes használatát kedvelik. Ha mégis emellett döntesz, néhány jó tanács: