Az új évben is egészségesen - az öt elem tan jegyében

A kínai öt elem tana szerint a tél a Víz elem uralma alatt áll. Úgy tűnik, mintha odakint meghalt volna minden, belül azonban komoly munka folyik. A természet, Földanya erőt gyűjt a következő ciklushoz, már a közelgő tavaszra készül. A sötétség és a pihenés segít megóvni a mélyen szunnyadó életet a kikeletig. Jól tesszük, ha mi is erőt gyűjtünk, tápláljuk a Víz elemhez tartozó szerveinket, a vesét, a csi lakóhelyét és a húgyhólyagot.

A vese és a hólyag nemcsak a kiválasztásért és a vízháztartásért felelős szervek, a kínai orvoslásban ugyanis minden egyes szervünkhöz a klasszikus nyugati medicinából ismert feladatok mellett más egyéb funkciókat is társítanak. Az egyes szervek a kínai szemlélet szerint komplex funkciókörök, amelynek csak egy részét képezi az adott szerv "hagyományos" feladata.

A vese a kínai hagyomány szerint a születésünkkor kapott életenergiát is tárolja, így valójában az összes többi szerv és a teljes test megfelelő működése a vesék állapotától függ. A vesék kormányozzák továbbá a nemi szervek működését, szétoszlatják a szervezetben a tüdőből érkező csit (életenergiát), de a vese uralja a hajat, a fogakat, fület (hallást) és a csontokat is. Ez az életesszencia csak véges mennyiségben áll rendelkezésünkre, ezért olyan fontos, hogy a helyes életmóddal, a vesék táplálásával lassítsuk a fogyását. A kínai orvoslás e tekintetben is komplex életmódtanácsokkal szolgál.


A Víz elem egyensúlyát felboríthatják az alábbiak:

Ha a Víz elem egyensúlya megbomlott a szervezetedben, akkor az alábbi tünetek lehetnek jellemzők rád:


A Víz elem, ezáltal a vesék és a húgyhólyag erősítése lehetséges az alábbiak révén:


Kolontár Elvira
természetgyógyász, spirituális tanácsadó
www.hazateres.net

Képek:
Danilo Rizzuti - FreeDigitalPhotos.net
imagerymajestic - FreeDigitalPhotos.net