A köszvény diétás kezelése

Sokszor csak egy-egy heves fájdalmas roham hívja fel a figyelmet a köszvény meglétére, és akkor derül ki, hogy a családban bizony már másnak is voltak korábban ilyen panaszai... Gyógyszerekkel és megfelelő diétával azonban uralható, és rendben tartható ez az anyagcserezavar. Lássuk a részleteket!

Jellemzők és kezelés
A köszvény anyagcserebetegség, lényege a szervezetben a húgysav kóros felhalmozódása. Ez a vérben is mérhető értéket jelent. A zavar eredete kétféle lehet: túlzott mértékű termelődés – vagy csökkent ürülés.

A köszvény lehet elsődleges, tehát maga a húgysavszint a betegség lényege, amely esetleg egyéb enzimhiányokkal, csökkent enzimműködésekkel is rokonítható. A másodlagos köszvény egyéb betegségek kísérőtünete: pl. hematológiai betegségek, rosszindulatú daganatok, kemoterápiás kezelés, pszoriázis, vesebetegség.

Jellemzője a heves, akut köszvényes roham: általában egy ízületen, pl. a lábfej nagyujj legalsó ízületén. A roham és a gyulladás lázzal is járhat, a bőr feszes, sötétvörös, később viszketés, hámlás is jelentkezik. A folyamat ismétlődés esetén tartóssá, krónikussá válhat, ilyenkor lerakódások jönnek létre az ízületekben, porcokban, csontokban. Az ízületekben és a köszvényes csomókban urátkristályok észlelhetőek.


A köszvény kezelése gyógyszeres úton: gyulladáscsökkentők (NSAID-ok),  fájdalomcsillapítók, roham esetén ágynyugalom javasolt. A rohamok közötti időszakban húgysavcsökkentő szerek (pl. allopurinol) és purinszegény diéta alkalmazása szükséges.

Köszvény-diéta
Jellemző megjelenési formája a köszvényes rohamnak a „disznótor-betegség”, amikor a jóízű és erős disznótoros vacsora után alakul ki a roham… az érintett ízületek a boka, térd, csukló és könyök lehetnek. A diéta megelőző jellegű, tehát fő célja, hogy roham ne alakuljon ki, és gátolja meg a későbbi vesekövek esetleges kialakulását is. Az alapvető törekvés az étrendben a purin mennyiségének csökkentése.
Mik a purinok?

Természetesen számos vegyületben előfordulnak. Megtalálhatóak a húgysavban, koffeinben, fehérjéket alkotó nukleinsavakban. A legrégebben ismert purinszármazék a húgysav. Előfordul a marha, a sertés, a baromfi, a hal, a tengeri állatok húsában. A zöldségek közül tartalmazza pl. a spárga, karfiol, spenót, gomba, zöldborsó, lencse, bab.

A normál táplálkozással napi 600-1000 mg purint fogyasztunk.

Alapelvek a diétához:
Az élelmiszerek, ételek purintartalma
A hatásos diétához érdemes tudni, melyik élelmiszerek kerülendőek:


Milyen étrend javasolt?

Mintaétrend köszvény esetén
Az étrendi minták köszvényes roham esetén alkalmazhatóak, 100 mg alatti purintartalommal. (purintartalom kb. 94 mg)
(purintartalom: 75,6 mg)


Dr. Székely Gábor, Egészségkalauz

íképek:
marin - FreeDigitalPhotos.net
imagerymajestic - FreeDigitalPhotos.net