A múlt hét sztorija: az ízlésrombolás gálája

Nálunk Magyarországon kicsit furcsák a nyilvános ünnepek, gálák, bálok - mintha egy rangos eseményre szinte tévedésből esnének be a vendégek, teljesen véletlenül magukra aggatva rongyokat. Pedig az ízléses megjelenéshez is csak egy kis önismeret kellene...

Előre is elnézést kérek attól, aki sértőnek érzi a véleményemet. Jómagam se vagyok tökéletes, de szerintem ez nem is baj, sőt akár előny is lehet. Hiszen attól szép a világ, hogy minden szín és forma megtalálható benne.

Vannak ünnepek, bemutatók és rendezvények, születésnapok és családi események. Legtöbbjüket vidáman várjuk, néhányukra izgatottan, talán szorongva is, de készülődünk. Figyeljük a másikat, hogy mivel okozhatnánk örömet. Egy nyilvános esemény kapcsán lehetőségünk van arra, hogy végiggondoljuk azt, amiért ott lehetünk, hogy miért is küldték pont nekünk a meghívót?

Sajnos a látottak alapján úgy tűnik, Magyarországon ezen senki nem gondolkozik el. Mintha egy rangos eseményre szinte tévedésből esnének be a vendégek, teljesen véletlenül magukra aggatva rongyokat. Azt el kell fogadnunk, hogy nem mindenkinek van ízlése - na jó, inkább örülünk ha valakinek jut belőle, ahogy annak is ha valaki tud viselkedni. Azt is megemészti a néző, hogy az ismeretlen csillagok felvillanó fénye világítja be a közízlést, azt is, hogy egy generáció tartja őket követendő példának. Mintha néhány évtized alatt elkopott közhellyé vált volna itt keleten a dress code. Apróságok, melyek  a műveltség mellékes termékei.

De hol vannak a stylistok, akik elmondhatnák - hiszen reményeink szerint nekik legalább megtanították-, hogy azért mert pénzed s neved van, nem biztos, hogy jól áll a rövid szoknya? Akik megmutatnák egy molett nőnek, hogy mi az előnyös számára és figyelnének a hozzá illő frizurára is. Egy magas nőnek, akinek szép lábai vannak, még nem biztos, hogy megfelelő egy rövid szoknya, ahogy a kor is determinál bizonyos színekre és fazonokra. Akkor miért ez a stílusrengető ízléstelenség? Az alkalom nem csak a tolvajt szüli, de a megfelelő ruhát is igényli.

Mit szeretnénk elérni egy megfelelően, alkalomhoz illő ruhával? Fontos, hogy tükrözze a személyiségünket. Biztosak lehetünk benne, hogy sikerült, ha kényelmesen, természetesen érezzük magunkat akkor is, ha már rajtunk van. Ismerős, biztonságos érzést kell, hogy tükrözzön. Hogy sikerülhet ez?

1. Az önismeret elengedhetetlen. Így nemet tudunk mondani, ha számunkra előnytelen ruhát akarnak ajánlani. A tapasztalat megerősít abban, hogy ismerjük előnyös és gyengébb oldalainkat is. Elkerülhetjük a tévedéseket.

2. Ha egy ruha rajtunk van, az nem elég. Tudni kell hordani, és a kevesebb: több. Természetesen ezt tanulni is lehet: hamarosan az Oscar-díj átadásáról jelentkezünk, s megmutatjuk, hogyan csinálják a profik.

3. Egy jó ruha, kényelmes fellépés és kész is a siker.
Ehhez azonban szükségtelen kitolni a mellünket, felpolcolni, drasztikusan és ízléstelenül, mély dekoltázzsal felhívni a figyelmet arra, amit szeretnénk megmutatni. Elég, ha belsőleg ragyogunk ahelyett, hogy úgy pucsítanánk, mint akinek hascsikarása van.

Ahhoz, hogy megismerjük magunkat, szükségünk van néhány év tapasztalatára és sok-sok nevetésre, boldog emlékekre és traumákra. Igen, a fájdalom értékessé teszi a szépséget, ízessé teszi azt, és a feldolgozott élmények hozzásegítenek ahhoz, hogy helyesen értékeljük magunkat. Hazánkban sajnos még mindig úgy tartják, hogy csak a diliseknek van szükségük terapeutára. Sajnos ez nem igaz; annak szükséges, akinek feldolgozatlan évek nyomasztják a vállait, a terhektől az önbizalom ismeretlen gőg a számára. Magyarország celebritása sajnos - tetszik, vagy sem -, jelenleg katasztrofális lemaradásban van ebből a szempontból.

Egy ruhában csak úgy lenni: könnyű ezt mondani, de megvalósítani sokkal nehezebb. A helyes, szép tartás, a szabad mozgás akkor lehetséges, ha a testünk könnyed, feszültségektől és fájdalmaktól mentes. Ehhez tudatosan végzett mozgás és rekreáció is szükséges. Ebben alternatíva lehet a rendszeres jóga, terápiás segítség a MET (Muscle Effect Therapy). Az utóbbival egyszerre oldhatók a fizikai testben és a lélekben is tárolt emlékeink, nehézségeink.

Annyira megdöbbentünk, sőt megrendültünk, hogy felajánljuk segítségünket bárkinek, aki szeretne úgy Önmaga lenni, hogy az a külvilág számára esztétikai érték, sőt, szép emlék legyen. A MetFotóterápiával képet kaphat a kliens arról, hogy tényleg úgy áll, ül, sétál és "van", ahogyan azt belsőleg képzeli magáról? Kiértékeljük a látottak és a belső érzések különbségét, megtaláljuk azokat a területeket, ahol szükséges lehet a felszabadítás. Ez lehet egy érzelmi blokk, amitől kisebbrendűségi érzés nyomaszt, vagy a depresszió következtében fellépő motiválatlanság, esetleg hiperaktivitás. A gerinc feszültségei meggátolhatják a belső támasz érzékelését, a csigolyák merevsége gátolhatja a mozgékonyságot. Nem fogjuk senkinek megváltoztatni a külsejét, elsimítani a ráncait, eltüntetni a kilóit vagy felpumpálni a melleit. De arra képesek vagyunk, hogy őszinte képet adjunk a valóságról, és objektív munkával kihozzuk a legtöbbet a lehetőségekből. A MetFotóterápia képei nem merev pózokat fognak mutatni, hanem a lényeget.

Mert mi büszkék vagyunk a tehetségeinkre, kulturális és közéleti celebjeinkre. Ízléssel és jól öltözöttséggel, belső és külső tartással a szakmai életre is hatással lehet mindenki, aki elég bátorságot érez ahhoz, hogy boldogabban éljen egy kényelmes és csábító testben.


Tömör Erzsébet
+36706238555
www.metfototerapia.hu

Kép: "Woman Holding An Picture Frame" by adamr