Február gyógynövénye: az orbáncfű

Február gyógynövénye az orbáncfű, melyet főleg depresszióellenes hatásáról ismerünk és hangulatjavításra használhatunk. Hatékonysága megegyezik az antidepresszánsokéval, azonban óriási előnye, hogy szinte nincs mellékhatása.

Hatékonyságát klinikai tanulmányok is bizonyítják. Az orbáncfű hatását vizsgáló tanulmányban 29, összesen 5489 alany bevonásával készült vizsgálat eredményeit hasonlították össze. Az alanyok enyhétől közepesen súlyosig terjedő depressziós tünetektől szenvedtek. A vizsgálatok 4-12 hétig tartottak: felhasználtak placebót, standard antidepresszánsokat és közönséges orbáncfüvet (különböző országokból származókat). Az eredmény azt mutatja, hogy az orbáncfű hatékonyabb a placebónál, hatékonysága megegyezik a standard antidepresszánsokkal, azonban a mellékhatás ritka.


Az összehasonlító tanulmány kiemeli, hogy az orbáncfű a németajkú területeken készült tanulmányokban nagyon hatékonynak bizonyul, feltételezhetően azért, mert ott kicsit eltérő depressziófajtákat néztek, illetve német nyelvterületen óriási hagyománya van a depresszió orbáncfűvel való kezelésének.


Forrás >>

Meddiamond