Új év - 5 új energiatudatos szokás

A Greendependent összefoglalta az 5 legfontosabb elvet, amelynek alapján kialakíthatjuk a klímabarát és felelős élelmiszer-fogyasztás gyakorlatát. Konkrét ötleteket is adnak a megvalósításhoz - egyszerűbb, mint gondolnánk!

Íme az 5 alapelv és ötletek ahhoz, hogy valósítsuk meg őket egyszerűen mindennapi életünkben:

1. Ne termeljünk élelmiszer-hulladékot: együnk meg mindent, amit megveszünk!
Miért? Rengeteg élelmiszer-hulladék keletkezik, így rengeteg erőforrást pazarlunk teljesen feleslegesen az előállításra, szállításra, tárolásra, miközben milliók éheznek és vannak erőforrások nélkül.

Hogyan figyeljünk erre saját életmódunkban?
Készítsünk heti étrendet, legalább a meleg ételekről, és ehhez vásároljunk be!

Címkézzük fel a hűtőben tárolt maradékokat, dobozokat, ételeket. Legyen kéznél címke és filctoll, és mindenre írjuk rá, hogy meddig kell elfogyasztanunk: így remélhetőleg egyre kevesebb “elfelejtett” és így megromlott ennivaló lesz hűtőnkben.

Együnk meg minden maradékot,legyünk kreatívak: finom szendvicseket, leveseket, salátákat készíthetünk maradékokból, de már szakácskönyvet is találunk ebben a témában.

Ha étteremben eszünk, kérjük meg, hogy csomagolják be a maradékot, és együk meg később otthon.2. Válasszunk szezonális élelmiszereket!

Miért? Rengeteg energiát pazarlunk arra, hogy rosszkor és rossz helyen termelünk élelmiszereket. Derítsük ki, hogy melyek az épp szezonális zöldségek, gyümölcsök, ezekben lesz a legtöbb vitamin és ezeket lehet a legkevesebb energiabefektetéssel hűtőnkbe és tányérunkra juttatni.

Hogyan figyeljünk erre saját életünkben?
Kertészkedjünk! Kertészkedni mindenütt lehet (erre a GreenDependent oldala és a Kislábnyom hírlevél is számos ötletet és példát ad).

Keressük meg a helyi piacot és vásároljunk a helyi termelőktől!

Nézzünk körül, hogy településünkön, közösségünkben van-e helyi bevásárló közösség (pl. Szatyor), ha nincs, szervezzünk egyet!
Fedezzük fel környékünkön az ehető vadnövényeket, gombákat.


3. Együnk kevesebb hús- és tejterméket!

Miért? A klímaváltozás és karbonszegény életmód szempontjából húst és tejterméket enni kevésbé „hatékony”, mint zöldségeket, mert a hús előállítása sokkal magasabb kalóriaigényű, mint a zöldségeké, gyümölcsöké.

Hogyan valósítsuk meg?
Tartsunk hús- és/vagy tejtermékmentes napokat! A nagyböjti időszak ennek “beindítására” jó alkalom lesz majd.

Addig is kezdjük kicsiben, legyen például a péntek ilyen nap családunkban, háztartásunkban!

Ha egy egész “mentes” nap tartása még nagy kihívásnak tűnik, kísérletezzünk egy-egy étellel: helyettesítsük a hús és tejtermék összetevőket zöldséggel, növényi termékkel: pl. töltött paprikában a húst dióval, gombával, rántott hús helyett készítsünk rántott zöldséget, használjunk olívaolajat vaj vagy zsír helyett.4. Élelmiszer-fogyasztásunkkal, vásárlásainkkal is támogassuk azokat az elveket, amelyeket fontosnak tartunk, azaz például a helyi termelőket és a méltányos kereskedelmet


Miért? Kb. 1,5 milliárd kistermelő van a világon, akiket etikus termékek választásával így támogatni tudunk.

Hogyan? Hazai termékek fogyasztása esetén válasszunk kistermelők által termelteket: a piacról, bevásárló közösségekben stb.

Előfordul, hogy Magyarországon nem termelhető élelmiszert szeretnénk fogyasztani (pl. kávé, tea, csokoládé, déligyümölcs). Ebben az esetben igyekezzünk méltányos kereskedelemből (fairtrade) származó terméket venni.


5. Főzzünk okosan, klímabarát és energiatakarékos módon (pl. használjunk kuktát, próbáljunk ki nyers fogásokat)


Miért?
Nagyon sok energiát tudunk így megtakarítani, rezsit csökkenteni és ezzel hozzájárulunk az erőforrások megőrzéséhez.

Hogyan? Ehhez nézd meg a Kislábnyom hírlevél aktuális számát!

Inspiráció: www.oxfam.org/en/grow/method


Képek:
stockimages - FreeDigitalPhotos.net
marin - FreeDigitalPhotos.net