Magyarországon nincs valódi bábaság!

Tegnap ismét bíróság elé állt Geréb Ágnes - ennek apropóján új kampány indult azért, hogy a bábaság valóban önálló szakmává válhasson Magyarországon.

Schmidt Erika, az Igazságot Geréb Ágnesnek Mozgalom magyarországi szóvivője úgy nyilatkozott: “A magyar várandósok nevében emeljük fel szavunkat és hívjuk fel a figyelmet arra a megdöbbentő állapotra, hogy Magyarországon a jelenlegi törvénykezés sem a kórházban dolgozó szülésznők, sem az otthonszüléseket kísérő független bábák számára nem teszi lehetővé, hogy a szakmájukhoz tartozó teljes tevékenységi kört végezhessék. Magyarországon jelenleg kizárólag a szülész-nőgyógyász szakorvosok jogosultak a várandósság és a kórházi szülések kísérésére. Ez sérti az anyák alapvető jogait, különösen, akik kórházban, szülésznők vagy bábák segítségével kívánnák gyermeküket világra hozni, de azzal szembesülnek, hogy ez a lehetőség sem számukra, sem a bábák számára nem elérhető.” Schmidt továbbá hangsúlyozta: “Mindez nemcsak a kórházi szülésznők számára sértő, mivel megkérdőjelezi szakmai kompetenciájukat, de az európai joggal és bevett gyakorlattal is ellentétes.”

Bodrogi Bea, emberi jogi ügyvéd hozzátette: “A szülésznők, illetve engedéllyel rendelkező független bábák tevékenységének jelenlegi korlátozása a 2005/36. Európai Direktíva 42. cikkelyébe ütközik. A kormány kötelessége, hogy a hazai jogszabályokat az uniós direktívának megfelelően módosítsa, lehetővé téve ezzel a teljes jogú, önálló bábai szakma megteremtését.”


Az IGÁM üdvözli Áder János köztársasági elnök úr tavaly októberben kiadott közleményét, amelyben méltatta dr. Geréb Ágnes munkásságát és a magyarországi szülészeti ellátó rendszer javításában betöltött szerepét. Az IGÁM Áder elnök úr szavait dr. Geréb Ágnes erkölcsi rehabilitációjának első lépéseként értékeli.

“Soha senkivel nem ismétlődhet meg mindaz a rágalmazás és üldöztetés, amelyet Geréb Ágnesnek kellett elviselnie.” – mondta Nick Thorpe, a BBC közép-európai tudosítója, az otthonszülés egyik neves és elkötelezett támogatója.

Az IGÁM ezért felszólítja a törvényhozókat, hogy haladéktalanul teremtsék meg a jogi kereteit annak, hogy az Európai Unió kívánalmainak és gyakorlatának megfelelő, valóban független bábai szakma működhessen Magyarországon is, egyben vessenek véget a független bábák kriminalizációjának.

A nemzetközi támogató közösséget arra kérjük, hogy a hazájukba kinevezett magyar nagyköveten keresztül tolmácsolják üzenetünket a magyar kormánynak, hazai támogatóink pedig levelükkel az igazságügyért és egészségügyért felelős minisztériumokat keressék.


Kép: healingdream - FreeDigitalPhotos.net