Vajon miért meztelen az Oscar-díj, avagy hogyan állunk a ruhánkban?

A meztelenség az eredetiség, a belső önazonosság mutatója, a bátorságé, hogy vállaljuk önmagunkat. Mit mutat meg az, hogy a ruhánkat hogyan viseljük?

Hatalmas készülődés előzi meg minden évben az év rangos filmművészeti eseményét. Hosszú órák gondolatai, a lázas készülődés és a döntés izgalmai. A telekommunikációnak hála, szinte jelen lehetünk minden egyes lépésnél, úgy érezhetjük, mintha részesei lennénk a díjátadónak.

Ajándékot kapni jó. Az örömmel végzett munka mindig elismerést vált ki, szívesen ajándékozzuk meg azt, aki átgondoltabbá vagy vidámabbá teszi a mindennapjainkat. A filmezés elvarázsol bennünket, színessé teszi a gondolatainkat. Szeretünk játszani, beleélni magunkat a szerepekbe. Van, aki Superman szeretne lenni, s vannak, akik irigykedve nézik a csodaszép ruhakölteményeket.

 

Honnan is ered a szép ruhaviselet vágya? Leplezni akarjuk tökéletlenségeinket, kihangsúlyozni azt, ami eredeti, különleges és szép bennünk. A ruha öltöztet, kifejezi társadalmi, akár erkölcsi hovatartozásunkat is. Gyakran mérjük magunkat mások stílusához, titkon vagy vállaltan utánozzuk a bevált trendeket.

Miért is spórolták le Oscar díszletét? A meztelenség az eredetiség, a belső önazonosság mutatója, a bátorságé, hogy vállaljuk önmagunkat. Oscar vállalja. A filmek extremitásukkal is vonzzák a nézőket, az új, a más mondanivaló mindig teret és lehetőséget nyit meg. Ebben célratörő az Oscar. Azt példázza büszkén, hogy így is lehetünk sikeresek: kopasz, kicsit merev, zárt vonalvezetésű figurája kedvessé teszi a hozzá kapcsolódó üzenet miatt. A megszokás elfeledteti velünk a tökéletlenséget, az, hogy bensőségesen viszonyulunk hozzá, kicsit a mienkké is teszi.

Nézzünk rá a sztárokra. Néha egymást túllicitálva kapkodva aggatnak magukra ékszert, díszt és hírnevet. Ugyanekkor megfigyelhetjük, hogy vannak prominens résztvevők, akik harmonikus öltözetét évről évre glóriával veszik körbe. Jól sikerült ruhakölteményeik őket szolgálják, kiemelve viselőjük személyiségét.


Hogy mi a titkuk?  Ismerik önmagukat. Az élet, a fájdalom, az örömmel megélt évek tapasztalatai megengedik nekik, hogy ne akarjanak többnek látszani, mint amik. Ruhában is meztelenek, engedik, hogy lássuk őket. Ezért minden általuk választott ruha nem több, mint ami. Tudják, hogy a kevesebb több, s a túlzások inkább tesznek közönségessé, mint elégedetté. Nicole Kidman egyszerű szabasvonalú ruhái mindig javára válnak, nagyot nem tud hibázni. Ha egy-egy rosszul sikerült színválasztás nem emel a szépségén, nem is ront. Elfelejtjük, ahogy megláttuk, de nem szökik ráncba a szemöldökünk. Brandi Glanville szettjétől annál inkább: aki sokat mutat, ne csodálkozzon, ha nem lesznek rá kíváncsiak. Halle Berry  ruhája kicsit több, mint amit megszoktunk tőle, de nemessége még ezt is elfedi, bájossá teszi. Ugyanez nem sikerült Kristin Stewartnak, aki megint szót fogadott a stylistjának, de bár ne tette volna. Úgy áll a ruhájában, mint egy rosszul összeillesztett absztrakt kompozíció. Tanácstalansággal tölti meg az amúgy jó választásnak gondolt ruhát. Charlize Theron klasszikus arcéle a csodáról mesél, szinte mindegy, mit venne fel. S pont emiatt hálásak vagyunk a pluszért, amit a szépsége tükröz.

 
Tömör Erzsébet
www.metfototerapia.hu
+ 36 70 623 8555