Március gyógynövénye: a kakukkfű

A kakukkfű kedvelt fűszer, főleg az olaszos konyha kedvelt hozzávalója, azt azonban kevesebben tudják, hogy teaként és illóolaja mire használható.

A kakukkfüvet a konyhából sokan ismerik: használjuk húsokhoz, gombás és paradicsomos ételekhez, szószokhoz. A mediterrán konyha egyik alapvető hozzávalója.

Már az ókorban is alkalmazták húsok tartósítására, Egyiptomban a múmiákat is bedörzsölték vele, egyrészt mert öregedésgátló, másrészt mert antibakteriális hatása is van.


Kevesebben tudják, hogy teaként is fogyasztható:

Illóolaja fertőtleníti a levegőt, fokozza a szexuális vágyat, azonban egyszerre 2 cseppnél többet ne párologtassunk.

A növény egyébként finoman illatos, és gyönyörű, lila virágai vannak. Ha veszünk belőle friss ágacskát, nedves földbe ledugva gyökeret ereszt. A napos helyet kedveli, szárazságtűrő, sziklakertbe kiválóan ültethető.


Meddiamond Orvosi-Természetgyógyászati Központ

Kép: wikipedia - Szabi237