include("include/median_1.php"); ?>
harmonet.hu
include("include/median_2.php"); ?>
Március gyógynövénye: a kakukkfű
A kakukkfű kedvelt fűszer, főleg az olaszos konyha kedvelt hozzávalója, azt azonban kevesebben tudják, hogy teaként és illóolaja mire használható.
A kakukkfüvet a konyhából sokan ismerik: használjuk húsokhoz, gombás és paradicsomos ételekhez, szószokhoz. A mediterrán konyha egyik alapvető hozzávalója.
Már az ókorban is alkalmazták húsok tartósítására, Egyiptomban a múmiákat is bedörzsölték vele, egyrészt mert öregedésgátló, másrészt mert antibakteriális hatása is van.
Kevesebben tudják, hogy teaként is fogyasztható:
- oldja a légúti váladékot, köptető, enyhíti a torokfájást,
- erősíti az immunrendszert,
- lazítja az izmokat,
- frissít,
- étvágyjavító, jót tesz a gyomornak, hajtja a gázokat,
- vizelethajtó,
- görcsoldó, így hasznos lehet menstruációs görcsöknél is.
Illóolaja fertőtleníti a levegőt, fokozza a szexuális vágyat, azonban egyszerre 2 cseppnél többet ne párologtassunk.
A növény egyébként finoman illatos, és gyönyörű, lila virágai vannak. Ha veszünk belőle friss ágacskát, nedves földbe ledugva gyökeret ereszt. A napos helyet kedveli, szárazságtűrő, sziklakertbe kiválóan ültethető.
Meddiamond Orvosi-Természetgyógyászati Központ
Kép: wikipedia - Szabi237